Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Facings

Geen spleetjes meer

‘Facings’ zijn zeer dunne schildjes, gemaakt van porselein of composiet, die op de natuurlijke tanden worden gezet. Met deze simpele methode is het mogelijk om scheve of verkleurde tanden te camoufleren of om een spleetje tussen de tanden of een afgebroken hoekje onzichtbaar te maken.

In onze tandartsenpraktijk in Breda plaatsen we facings in een handomdraai. Doorgaans neemt de ‘ingreep’ niet meer dan een dagdeel in beslag en is het een relatief goedkope manier om uw gebit te verfraaien.

Plan hier snel online een afspraak in onze praktijk in Breda in om de facings te laten plaatsen of maak uw afspraak telefonisch middels 076 – 78 511 50

Facings Breda

Als u besluit om facings te laten plaatsen in onze tandartsenpraktijk in Breda heeft u altijd twee opties:

 • Porseleinen facings
 • Composiet facings

Beide facings zijn een mooie en eenvoudige oplossing om scheve of verkleurde tanden mee te maskeren of een afgebroken hoekje van uw tand te maskeren. Ook het welbekende spleetje wordt met een facing eenvoudig gemaskeerd.

Wel is het zo dat er verschil zit in beide materialen. In onze praktijk in Breda adviseren we u graag over het laten plaatsen van een facing, maar in het kort:

Porseleinen facings

 • Verschillende kleurschakeringen
 • Geen verkleuring
 • Nauwelijks onderhoud nodig
 • Lange levensduur
 • Duurder dan composiet facings

Composiet facings

 • Eenvoudige oplossing om het gebit mee te verfraaien
 • Relatief goedkoop
 • Kwalitatief minder dan porseleinen facings

Ons team van specialisten adviseert u graag in onze tandartspraktijk in Breda welk type facing het meest geschikt is in uw persoonlijke situatie. Dus wilt u op een eenvoudige én relatief goedkope wijze een mooiere uitstraling van uw gebit teweeg brengen, wacht dan vooral niet langer en plan via de knop direct een afspraak bij onze praktijk in Breda in om de mogelijkheden rondom facings te ontdekken!

Maak een afspraak

Mondzorg.

21

Facings zijn dunne schildjes gemaakt van porselein of composiet. Het is een relatief eenvoudige en goedkope manier om uw gebit te verfraaien. Scheve of verkleurde tanden worden op deze manier gecamoufleerd, of u maakt een spleetje tussen uw tanden of afgebroken hoekje onzichtbaar. De ingreep duurt vaak niet langer dan een dagdeel.

Wat zijn facings?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet, of een schildje van porselein. Met een facing wordt de kleur en/of vorm van een tand veranderd.

Verschil tussen composiete en porseleinen facings

Bij Mondzorg Brabant heeft u altijd de keuze uit beide opties. Hieronder lichten we kort de eigenschappen van beide materialen toe.

Composiet facings

 • We hoeven minder aan uw tanden te slijpen
 • In veel verschillende kleuren te mengen
 • Relatief goedkoop
 • Kwalitatief minder dan porselein
 • Resultaat is beter voorspelbaar

Porseleinen facings

 • Verschillende kleurschakeringen
 • Geen verkleuring
 • Onderhoudsarm
 • Lange levensduur, minder gevoelig voor aanslag op het oppervlak
 • Duurder dan composiet facings

Levensduur van een facing

Een facing gaat over het algemeen 5 tot 10 jaar mee, soms langer. Net als met de tanden en kiezen, werken zaken als roken en veel koffie of thee drinken verkleuring in de hand. Tandenknarsen of op uw nagels bijten draagt weer bij aan de slijtage van de facing.

Procedure voor het aanbrengen van een facing

Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen een facing van composiet en een facing van porselein. Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan.

 1. Kleur kiezen: het effect van de door u gekozen kleur kunnen we direct laten zien
 2. Slijpen: indien nodig dan slijpen we een dun laagje van het oppervlak van uw tand af
 3. Behandelen: voor het bevestigen behandelen we de tand met een laagje zuur, waar we vervolgens hechtmateriaal op aanbrengen
 4. Aanbrengen: het nog zachte composiet wordt op de hechtlaag aangebracht
 5. In vorm brengen: we boetseren het vulmateriaal globaal in de juiste vorm, met een blauw licht maken we de composiet hard
 6. Slijpen en polijsten: wanneer de composiet uitgehard is, dan slijpen we deze in de gewenste vorm en polijsten we het oppervlak voor een mooi resultaat

Een facing van porselein wordt in tandtechnisch laboratorium gemaakt, hiervoor moet u minstens 2x langskomen.

 1. Kleur kiezen: voor het kiezen van de kleur gebruiken we een kleurenstaal, in het laboratorium wordt de facing vervolgens in deze kleur gemaakt
 2. Slijpen: bij een porseleinen facing slijpen we bijna altijd glazuur weg, daar deze minimaal een halve millimeter dik moet zijn
 3. In vorm brengen: we maken een afdruk van uw tand, hiermee maken we de facing in het laboratorium in de gewenste vorm
 4. Behandelen: voor het bevestigen behandelen we de tand met een laagje zuur, waar we vervolgens hechtmateriaal op aanbrengen
 5. Aanbrengen: we plakken de facing op de hechtlaag 

Wanneer u na het aanbrengen van een porseleinen facing niet tevreden bent over de kleur, dan moeten we een geheel nieuwe facing voor u laten maken. De kosten zijn dan voor rekening van de patiënt.

Overal ter wereld kan men facings laten maken maar niet overal worden er dezelfde technieken en/of materialen gebruikt. Om die reden is het voor ons helaas niet mogelijk om herstel/reparaties uit te voeren bij extern gemaakte facings. Eventuele controle is wél mogelijk. Mochten er zich niet door ons te herstellen problemen voordoen, dan verzoeken we u om contact op te nemen met de praktijk/behandelaar die de facings heeft geplaatst.