Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Frameprothese Breda

Kwalitatieve langetermijnoplossing

Wanneer u uw goede tanden en kiezen wilt behouden en liever geen kunststof plaatprothese wilt, is een frameprothese een geschikte oplossing. Deze gedeeltelijke gebitsprothese is stevig, kent een hoog draagcomfort en gaat erg lang mee omdat de kans op breuken klein is.

Maak vandaag nog een afspraak met de specialisten in onze tandartsenpraktijk in Breda om meer informatie in te winnen over de frameprothese. Wij informeren u graag over de mogelijkheden rondom frameprotheses en vertellen precies hoe het behandelplan eruit komt te zien.

Voor- en nadelen van een frameprothese

Wanneer u een gedeeltelijke prothese nodig heeft hebt u meerdere opties. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de relatief goedkope kunststof plaatprothese of de frameprothese. Bij de frameprothese zitten de kunsttanden en/of kiezen middels een kunsthars vast op een metalen basis. Middels klammers blijft de frameprothese prima op z’n plek zitten. Hij vindt namelijk ondersteuning bij de intacte tanden en/of kiezen wat bijdraagt aan een fijner draagcomfort. Voor ongeveer 80% steunt de frameprothese op uw eigen tanden en kiezen die nog intact zijn en dit zorgt niet alleen voor een aangenamer draagcomfort, maar ook nog eens dat uw kaak minder snel slinkt (met alle mogelijke gevolgen weer van dien).

De kunsthars heeft de kleur van uw tandvlees en de kunsttanden en/of kiezen worden zo goed mogelijk nagebootst aan de hand van uw eigen gebit, maar een nadeel van een frameprothese zijn de klammers waarmee de prothese vastzit aan uw eigen gebit. Deze zijn zichtbaar wanneer u praat en lacht. Overigens is dat wel nagenoeg het enige nadeel dat valt te benoemen. Een frameprothese is steviger dan een prothese van kunststof en daarmee is er minder kans op een breuk. Het draagcomfort is hoger en uw kaak zal minder snel slinken. Al met al dus veel meer voordelen, dan nadelen.

Maak middels onderstaande knop vandaag nog een afspraak in onze praktijk in Breda om met onze specialisten de mogelijkheden rondom uw frameprothese te ontdekken. Onze specialisten staan graag voor u klaar om u van advies te voorzien!

Maak een afspraak

21

Een frameprothese is in tegenstelling tot een plaatprothese een oplossing voor de langere termijn. Hij is stevig, kent een hoog draagcomfort en heeft een langere levensduur. De frameprothese steunt voor ongeveer 80% op de eigen tanden en kiezen die nog intact zijn, wat het draagcomfort aanzienlijk ten goede komt. Bovendien slinkt uw kaakbot op deze manier minder snel.

De frameprothese heeft een basis van metaal. Hierop is een roze, tandvleeskleurige kunsthars aangebracht waar de kunstanden en kunstkiezen zijn aangebracht. De prothese is met metalen ankers, die op tanden of kiezen steunen met de ankerarmen er omheen, bevestigd. De ankerarmen zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Het grote voordeel van een frameprothese

Niet het tandvlees, maar overgebleven tanden en kiezen fungeren als ondersteuning voor de frameprothese. Hierdoor vangt uw gebit de kauwkrachten op en wordt uw tandvlees ontzien. Dit leidt niet alleen tot een hoger draagcomfort, maar ook tot minder klachten aan uw kaakbot en tandvlees.

Procedure voor een frameprothese

Voor we een frameprothese afdrukken, moeten meestal de steunen in uw eigen tanden en/of kiezen geslepen worden. Vervolgens drukken we de kaken af met behulp van een afdruklepel gevuld met afdrukmateriaal. Deze wordt vervolgens gevuld met gips, waardoor een model ontstaat waarop de frameprothese wordt gemaakt.

Omdat het een vrij secuur proces is, zijn er meer bezoeken nodig en duurt het op maat maken van de frameprothese meestal enkele weken langer dan bij een plaatprothese.

Binnen enkele dagen nadat u de frameprothese heeft laten plaatsen, controleren we deze. Het kan zo zijn dat uw spraak wat onwennig is en dat sommige klanken anders klinken. Wees gerust: dit gaat vanzelf over. Mochten de klachten aanhouden, neem dan contact met ons op.

Reinigen van een frameprothese

Natuurlijk dient u ook uw frameprothese goed schoon te houden. Doet u dit niet, dan blijven voedselresten en tandplak zowel op als onder de prothese achter. Hierdoor kan op den duur uw tandvlies gaan ontsteken. We raden aan om uw frameprothese na iedere maaltijd zorgvuldig te reinigen met een speciale protheseborstel. U kunt water en zeep gebruiken om etensresten en tandplak grondig te verwijderen maar vermijdt tandpasta – dit heeft een schurende werking wat ten koste gaat van de levensduur.

Ook uw frameprothese kan verkleuren. Om dit te voorkomen, legt u de deze een aantal keren per week in een bakje prothesereinigingsmiddel. Het liefst niet te sterk. Zo voorkomt u verkleuring, ontstaan door bijvoorbeeld thee, koffie of rode wijn. Borstel uw prothese daarna goed en spoel af met water. Let op: leg uw prothese nooit in heet water of in een agressief prothesereinigingsmiddel. Beiden hebben een nadelige invloed op de levensduur.

Dragen van een frameprothese

U kunt ervoor kiezen om uw prothese 24 uur per dag in te houden. Sommige mensen knarsentanden echter in hun slaap, of drukken de kiezen stevig op elkaar. Dit levert niet alleen onnodige druk op voor de prothese, maar ook voor uw tandvlees. Door uw prothese ’s nachts uit te doen geeft u uw tandvlees tijd om te herstellen.

Wanneer u de prothese niet in heeft, leg deze dan in een glas met water of reinigingsmiddel. Ververs dit iedere dag, en spoel de prothese goed af met water voordat u deze weer in uw mond doet.