Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Implantaten

Een kunstwortel

De tandheelkunde staat niet stil, en er zijn tegenwoordig mogelijkheden die er eerder niet waren. Een voorbeeld hiervan is implantologie. Hiermee is het mogelijk om verloren gegane functies van tanden terug te krijgen door middel van implantaten.

Implantologie

Een implantaat is een ‘kunstwortel’ gemaakt van titanium, waarvan het formaat gelijk is aan dat van een natuurlijke tandwortel. Omdat titanium doorgaans goed door het lichaam verdragen wordt, is dit metaal prima geschikt als materiaal voor implantaten. Het geplaatste implantaat neemt de functie van de tandwortel over, waardoor de cliënt weer goed kan kauwen.

Implantaten kunnen een enkele tand of kies vervangen, maar ook meerdere tanden en kiezen vervangen, wanneer die naast elkaar liggen (brug). Verder kunnen implantaten dienen als ondersteuning voor een volledige uitnaambare prothese (‘klikgebit’).

Voorwaarde voor de plaatsing van implantaten is dat er genoeg bot aanwezig is waarop de implantaten bevestigd kunnen worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Eerst wordt het implantaat onder plaatselijke verdoving geplaatst. Dit is een slechts een kortdurende ingreep. In de daaropvolgende periode groeit de implantaat vast aan het kaakbot. In deze periode krijgt de cliënt een noodvoorziening, zodat die niet zonder tanden of kiezen Wanneer dit proces goed verlopen is, kan het kunstgebit erop worden vastgeklikt, of kan een kroon of brug geplaatst worden.

De voordelen van implantaten

  • Implantaten zijn een goede basis voor een prothese. Wie implantaten heeft, loopt niet het risico dat de prothese los gaat zitten.
  • Implantaten voelen aan als de eigen, natuurlijke tanden en kiezen.
  • Implantaten benaderen natuurlijke tanden het meest, zowel functioneel als esthetisch.
  • Implantaten maken het overbodig dat er tanden bijgeslepen moeten worden wanneer er een brug gemaakt moet worden als er een verloren gegane tand of kies vervangen moet worden.
  • Implantaten kunnen het slinken van het kaakbot tegengaan, doordat het kaakbot op een natuurlijke manier wordt belast.

 

Vergoeding

Behandelingen met implantaten worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Neem voor meer informatie over de exacte kosten en vergoeding contact op met de zorgverzekeraar en de specialist.

21