Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Klikgebit op implantaten

Volledige gebitsprothese

Een van de vaakst voorkomende problemen bij dragers van een volledige gebitsprothese is dat het onderste deel van de prothese los gaat zitten. Wanneer dat gebeurt, kunnen we een implantoloog inschakelen. Die zorgt ervoor dat de prothese weer goed verbonden wordt met de kaak, waarbij de prothese toch uitgenomen kan worden. Zo’n voorziening heet een ‘klikgebit’ of ‘klikprothese’.

Kunstwortel

Een klikgebit is een prothese op implantaten: kunstwortels die als een schroef in uw kaak wordt geplaatst. Voor een prothese zijn twee of vier implantaten nodig. De implantaten zijn doorgaans gemaakt van titanium, met een keramische buitenlaag. Deze materialen worden niet door het lichaam afgestoten. Het plaatsen van implantaten gebeurt onder plaatselijke verdoving. Is de kaak helemaal genezen van de behandeling en zit het implantaat vast in het bot, dan bieden implantaten een goede houvast aan het kunstgebit.

Implantaten in de bovenkaak worden ook wel geplaatst, maar veel minder vaak dan implantaten in de onderkaak.

Wanneer kiezen voor implantaten?

Doorgaans wordt voor een klikgebit gekozen wanneer de eigenaar van een kunstgebit klachten krijgt of klachten blijft houden. Wanneer iemand gedurende langere tijd een kunstgebit draagt, slinkt het kaakbot, vooral dat van de onderkaak. Die neemt af in hoogte, waardoor het kunstgebit steeds losser gaat zitten. Het kunstgebit gaat over het tandvlees met daaronder het kaakbot schuiven, en dat kan klachten geven. Wanneer u langskomt voor controle, kunnen wij bekijken wat voor u de beste oplossing is. Dat kan zijn het aanpassen of vervangen van uw huidige kunstgebit. Is de onderkaak zodanig laag geworden dat aanpassing of vervanging van het kunstgebit niet mogelijk is, dan wordt u door ons doorverwezen naar de implantoloog.

Voor het beste resultaat

Het is bij vrijwel iedereen mogelijk om implantaten te plaatsen, maar er moet wel genoeg kaakbot aanwezig zijn om de implantaat in te verankeren. Ook moeten het kaakbot en tandvlees gezond zijn. Verder wordt van u verwacht dat u de implantaten en het klikgebit goed schoonhoudt. Houdt u er overigens rekening mee dat roken en overmatig alcohol drinken een negatieve invloed hebben op de implantaten.

De tandprotheticus en de implantoloog

Voor de vervaardiging van een klikgebit is er een nauwe samenwerking tot de tandprotheticus en de implantoloog. Meestal brengt u eerst een bezoek aan de tandprotheticus. Die beoordeelt de staat van uw mond en kunstgebit. Wordt er een klikgebit geadviseerd, en u stemt daarmee in, dan verwijst de tandprotheticus u door naar de implantoloog.
Wanneer de implantoloog de implantaten geplaatst heeft, zorgen wij vervolgens voor het maken van het klikgebit.

Het plaatsen van de implantaten

Voor de plaatsing van de implantaten vinden er een aantal afspraken plaats. Hierbij wordt u bevraagd over uw gezondheid, die van grote invloed is op het succes van de behandeling. Het is belangrijk dat de implantoloog weet heeft van eventueel medicijngebruik, allergieën en/of eerdere problemen met uw (kunst)gebit.
Vervolgens bekijkt de implantoloog uw mondholte en maakt bij een röntgenfoto van de kaken. Op basis van de verkregen informatie maakt de implantoloog een behandelplan, dat met u wordt besproken. Daarna kunnen worden de implataten worden geplaatst. Na enkele maanden vindt een controlebezoek plaats.

Het maken van het klikgebit / klikprothese

Als de implantaten zijn geplaatst, wordt u weer naar ons doorverwezen. In enkele afspraken wordt de nieuwe gebitsprothese aangemeten, die perfect aansluit op de implantaten. Er zijn meerdere bevestigingsmogelijkheden, namelijk drukknoppen, staafhulslocator, magneten of een telescoopconstructie.