Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Klikgebit op implantaten

Volledige gebitsprothese

Een van de meest voorkomende problemen bij dragers van een volledige gebitsprothese is dat het onderste deel van de prothese los gaat zitten. Wanneer dat gebeurt, kunnen we een implantoloog inschakelen. Die zorgt ervoor dat de prothese weer goed verbonden wordt met de kaak, waarbij de prothese toch uitgenomen kan worden. Zo’n voorziening heet een ‘klikgebit’ of ‘klikprothese’. Bij Mondzorg Brabant in Breda hebben we de kennis, kunde en materialen in huis om in zo’n klikgebit te voorzien.

Kunstwortel

Een klikgebit is een prothese op implantaten: kunstwortels die als een schroef in uw kaak worden geplaatst. Voor een prothese zijn twee of vier implantaten nodig. De implantaten zijn doorgaans gemaakt van titanium, met een keramische buitenlaag. Deze materialen worden niet door het lichaam afgestoten. Het plaatsen van implantaten gebeurt in onze tandartspraktijk in Breda onder plaatselijke verdoving. Is de kaak helemaal genezen van de behandeling en zit het implantaat vast in het bot, dan bieden implantaten een goede houvast aan het kunstgebit.

Implantaten in de bovenkaak worden ook wel geplaatst, maar veel minder vaak dan implantaten in de onderkaak.

Wanneer kiezen voor implantaten?

Doorgaans wordt voor een klikgebit gekozen wanneer de eigenaar van een kunstgebit klachten krijgt of klachten blijft houden. Wanneer iemand gedurende langere tijd een kunstgebit draagt, slinkt het kaakbot, vooral dat van de onderkaak. Die neemt af in hoogte, waardoor het kunstgebit steeds losser gaat zitten. Het kunstgebit gaat over het tandvlees met daaronder het kaakbot schuiven en dat kan klachten geven. Wanneer u langskomt voor controle in onze praktijk in Breda bekijken we wat voor u de beste oplossing is. Dat kan zijn het aanpassen of het vervangen van uw huidige kunstgebit. Is de onderkaak zodanig laag geworden dat aanpassing of vervanging van het kunstgebit niet mogelijk is, dan wordt u door ons doorverwezen naar de implantoloog.

Voor het beste resultaat

Het is bij vrijwel iedereen mogelijk om implantaten te plaatsen, maar er moet wel genoeg kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Ook moeten het kaakbot en tandvlees gezond zijn. Verder wordt van u verwacht dat u de implantaten en het klikgebit goed schoonhoudt. Houdt u er overigens rekening mee dat roken en overmatig alcohol drinken een negatieve invloed hebben op de implantaten en het klikgebit.

De tandprotheticus en de implantoloog

Voor de vervaardiging van een klikgebit is er een nauwe samenwerking tussen de tandprotheticus en de implantoloog. Meestal brengt u eerst een bezoek aan de tandprotheticus. Die beoordeelt de staat van uw mond en kunstgebit. Wordt er een klikgebit geadviseerd, en u stemt daarmee in, dan verwijst de tandprotheticus u door naar de implantoloog.
Wanneer de implantoloog de implantaten geplaatst heeft, zorgen wij vervolgens in onze praktijk in Breda voor het maken van het klikgebit.

Het plaatsen van de implantaten

Voor de plaatsing van de implantaten vinden er een aantal afspraken plaats. Hierbij wordt u bevraagd over uw gezondheid, die van grote invloed is op het succes van de behandeling. Het is belangrijk dat de implantoloog weet heeft van bijvoorbeeld eventueel medicijngebruik, allergieën en/of eerdere problemen met uw (kunst)gebit.

Vervolgens bekijkt de implantoloog uw mondholte en maakt hij een röntgenfoto van de kaken. Op basis van de verkregen informatie maakt de implantoloog een behandelplan dat met u wordt besproken. Daarna kunnen de implantaten worden geplaatst. Na enkele maanden vindt een controlebezoek plaats.

Het maken van het klikgebit / klikprothese

Als de implantaten zijn geplaatst wordt u weer naar ons doorverwezen. In enkele afspraken wordt de nieuwe gebitsprothese aangemeten, die perfect aansluit op de implantaten. Er zijn meerdere bevestigingsmogelijkheden, namelijk: drukknoppen, staafhulslocator, magneten of een telescoopconstructie. Wij adviseren u graag in onze praktijk in Breda over de beste oplossing in uw persoonlijke situatie. Vul hieronder het formulier in zodat wij u spoedig terug kunnen bellen of maak de afspraak voor uw klikgebit direct zelf online via het afspraakformulier!

Voor de mensen die een volledige gebitsprothese dragen is dit een veelvoorkomend probleem: het onderste deel van de prothese gaat loszitten. De oplossing is een klikgebit op implantaten. Hierbij wordt de prothese door middel van implantaten weer goed verbonden met uw kaak. Omdat de prothese ondanks deze verankering toch uitgenomen kan worden, noemen we dit een klikgebit.

Waarom kiezen voor een klikgebit op implantaten?

Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder draagt, al dan niet gedeeltelijk, een ‘gewoon’ kunstgebit. Ruim een derde van deze mensen heeft hier geregeld problemen mee. Na verloop van tijd past het kunstgebit niet goed meer, meestal door het slinken van de kaken. Door de ruimte tussen het kunstgebit en de kaak gaat het kunstgebit steeds losser zitten en begint het te schuiven.

Bij Mondzorg Brabant nemen wij graag de tijd om de huidige situatie met u door te nemen. Het kan zo zijn dat de oplossing zit in het aanpassen of vervangen van uw ‘gewone’ kunstgebit. Is de kaak echter dusdanig laag geworden dat dit niet meer mogelijk is, dan verwijzen wij u door naar de implantoloog.

Hoe werkt een klikgebit op implantaten?

De implantaten die we gebruiken zijn in feite kunstwortels die als een schroef in uw kaak worden geplaatst. Voor een prothese zijn 2 of 4 implantaten nodig, welke gemaakt zijn van titanium met een keramische buitenlaag. Deze materialen worden niet door het lichaam afgestoten.

Bij vrijwel iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen, zolang er voldoende kaakbot aanwezig is. Uiteraard dient zowel het kaakbot als uw tandvlees gezond te zijn. Houdt er rekening mee dat roken overmatig alcoholgebruik een negatief effect hebben op zowel de implantaten als uw klikgebit.

Het plaatsen van de implantaten

Er zijn een aantal afspraken nodig voor het plaatsen van de implantaten. We stellen u vragen over uw gezondheid, welke van grote invloed is op het succes van de behandeling. Ook wordt eventueel medicijngebruik, allergiën en eerdere problemen met uw (kunst)gebit besproken.

Vervolgens bekijken we de mondholte en maken we röntgenfoto’s van de kaken. Op basis van al deze informatie maken we een behandelplan welke we met u bespreken. Enkele maanden na het plaatsen van de implantaten vindt een controlebezoek plaats.

Wanneer de implantaten zijn geplaatst, dan wordt in enkele afspraken uw klikprothese aangemeten. Natuurlijk sluit deze perfect aan op de geplaatste implantaten. Er zijn meerdere bevestigingsmogelijkheden, zoals:

  • Drukknoppen
  • Staafhulslocator
  • Magneten
  • Telescoopconstructie

Als Mondzorg Brabant adviseren wij u graag over de beste oplossing voor u. Neem vrijblijvend contact op, of laat u terugbellen door één van onze specialisten!

Google Beoordelingen
4.7
Gebaseerd op 138 beoordelingen
js_loader