Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Kunstgebit Breda

Volledige gebitsprothese

Een gebitsprothese, oftewel een kunstgebit, kan uit de mond genomen worden en is gemaakt van een plaatje van kunsthars dat op de kaak ligt. Ongeveer 3 miljoen Nederlanders hebben zo’n volledige gebitsprothese en het is dus niet iets om je voor te schamen. Toch ligt voor veel mensen de drempel hoog om zich een kunstgebit aan te laten meten. Nergens voor nodig vinden wij van Mondzorg Brabant. In onze tandartsenpraktijk in Breda meten we dagelijks volledige gebitsprotheses aan bij mensen van alle leeftijden en uit elke laag van de bevolking. Maak snel online een afspraak met onze specialisten om de opties te ontdekken rondom een kunstgebit of neem telefonisch contact op met onze praktijk in Breda om met één van onze medewerkers een afspraak in te plannen via 076 – 78 511 50!

Kunstgebit Breda

In onze tandartspraktijk in Breda hebben we dagelijks te maken met het kunstgebit. Onze specialisten zijn gespecialiseerd in het maken van protheses die perfect aansluiten in uw mond en die er bijna net zo uitzien als uw eerdere tanden en kiezen. U kunt met een volledige prothese weer alles eten wat uw hartje begeert en veelal heeft het kunstgebit ook een positieve werking op uw uitstraling. Lachen kan weer breeduit en doordat de bovenlip er dankzij de prothese minder ingevallen uitziet, heeft u direct een jongere uitstraling.

De stap om een volledig kunstgebit te laten aanmeten is voor veel mensen echter een grote. De bovengenoemde voordelen zijn vaak wel bekend, maar om daadwerkelijk onze praktijk in Breda binnen te stappen is vaak nog wel moeilijk. Ergens logisch, want er gaat een hele procedure aan vooraf. Er moet een afdruk gemaakt worden, eventuele resterende tanden en kiezen moeten getrokken worden en uw tandvlees en kaakbot zullen na zo’n ingreep enige tijd nodig hebben om te herstellen. Gelukkig hebben we ook daar een oplossing voor: de noodprothese. Deze vormt een overbrugging totdat u uw definitieve kunstgebit krijgt aangemeten in onze praktijk in Breda.

Doordat er tijdens het proces ongemakken kunnen ontstaan (in het begin zal het kunstgebit bijvoorbeeld onwennig aanvoelen in uw mond tijdens het eten en het praten) staan wij u het gehele behandelplan bij. Vanaf het allereerste intakegesprek totdat u geen enkele ongemakken meer ervaart tijdens het dragen van het definitieve kunstgebit. Mocht u in de tussentijd toch onverhoopt erg last krijgen van pijn (bijvoorbeeld vanwege zweertjes die ontstaan door drukplaatsen), dan passen wij het kunstgebit aan zodat de pijn verdwijnt en hij weer perfect in uw mond past.

Als u volledig gewend bent aan het dragen van de prothese, heeft u geen pijn meer, heeft u een mooiere lach en kunt u uw gebit beter gebruiken. Doordat bij het maken van de prothese duurzame materialen gebruikt worden, kan het kunstgebit ook nog eens gemakkelijk 5 tot 8 jaar gebruikt worden.

Regelmatige controle

Wanneer u al enige tijd een kunstgebit draagt en pijn gaat ervaren bij het kauwen en het praten, dan kan het zijn dat de prothese los is gaan zitten in de mond. Dit wordt veroorzaakt door het slinken van het kaakbot, terwijl de prothese niet mee verandert. Het is zodoende raadzaam om het kunstgebit regelmatig te laten controleren in onze tandartsenpraktijk in Breda. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!

Ervaart u momenteel ongemakken met uw kunstgebit, wacht dan vooral niet langer en maak direct een afspraak met onze specialisten in Breda via onderstaande knop!

Maak een afspraak

Een gebitsprothese, oftewel een kunstgebit, is voor velen een grote verandering. Wel een belangrijke, uw gebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en het spreken. Daarnaast is een kunstgebit belangrijk voor uw uiterlijk en heeft het een grote invloed op uw zelfvertrouwen. Logisch, uw tanden zijn vaak de eerste blikvanger.

De specialisten van Mondzorg Brabant beschikken over een schat aan ervaring wanneer het op kunstgebitten aankomt. Met een kunstgebit kunt u direct weer genieten van al dat lekkere eten. Breeduit lachen, vol van zelfvertrouwen is er ook weer bij en bovendien geeft het kunstgebit u direct een jongere uitstraling.

Mondzorg Brabant werkt uitsluitend met duurzame materialen, hierdoor gaan onze kunstgebitten makkelijk 5 tot 8 jaar mee.

Procedure voor het plaatsen van een kunstgebit

Veel mensen vinden het nemen van een gebitsprothese een grote stap. Dat begrijpen we, gezien er een behoorlijke procedure aan vooraf gaat.

Afdruk maken

Voordat we de tanden en kiezen trekken, maken we een afdruk van uw kaak. Hiervoor gebruiken we een afdruklepel, gevuld met speciaal afdrukmateriaal. Hierna vullen we de afdruk met gips, waardoor het bekende gipsmodel ontstaat. Hierna maken we een goed passende afdruklepel van kunsthars. Omdat we deze afstemmen op de eerder gemaakte gipsafdruk, is het gipsmodel dat hieruit volgt nóg nauwkeuriger. Op basis van dit gipsmodel maken wij uw kunstgebit.

Belangrijk is om bij ons aan te geven of u tevreden (of juist niet!) bent over de kleur, vorm en stand van uw eigen tanden. Wij voorzien u hierin graag van advies en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen.

Trekken van tanden en kiezen

Allereerst trekken we de resterende tanden en kiezen. Dit gebeurd niet in één keer. De kiezen worden als eerste getrokken, pas later volgen de tanden. Tussen het trekken van de kiezen en tanden zit vaak enkele weken. Uw tandvlees krijg hierdoor de gelegenheid om te herstellen. Bovendien loopt u hierdoor niet direct zonder tanden, wel zo prettig. Eten is in deze tussenliggende periode wat lastiger. Wanneer de wonden nog niet helemaal hersteld zijn, dan is het wijs om zacht voedsel te eten. Ook zodra de wonden genezen zijn, dient u er rekening mee te houden dat uw vermogen om te kauwen minder is.

In de eerste uren na het trekken van uw tanden en kiezen kunnen de wonden nog nabloeden. Dit zal vrij snel ophouden. Dit betekent echter niet dat uw wonden genezen zijn. We raden dan ook af om binnen 24 uur na het trekken uw mond te spoelen, bloedstolsels kunnen loslaten waardoor de wonden weer gaan bloeden. Drinken kan wel.

Houdt het bloeden ondanks alle maatregelen niet op? Neem dan contact met ons op. Wij voorzien u te allen tijde van uitgebreid advies over wat u in de eerste 24 uur wel en niet kunt doen.

Noodprothese

Na het trekken van de laatste tanden hebben uw tandvlees en kaakbot tijd nodig om te herstellen. Om u in deze periode niet zonder tanden door het leven te laten gaan, meten wij een tijdelijke prothese aan: de noodprothese.

Het plaatsen van het kunstgebit

Uw nieuwe, op maat gemaakte kunstgebit voelt in eerste instantie waarschijnlijk wat onwennig aan. Datzelfde geldt voor de eerste blik in de spiegel. Uw mond, een belangrijke blikvanger, is qua aanzicht veranderd. Ons advies: neem een paar dagen de tijd om te wennen en beoordeel dan pas of het naar uw zin is.

Belangrijk! Ook al zit uw nieuwe kunstgebit niet direct lekker, klemt het en veroorzaakt het pijn, doe het niet uit. Uw tandvlees kan na het uitnemen gaan zwellen, waardoor uw kunstgebit niet meer goed in uw mond zal passen.

Regelmatig schoonmaken van uw kunstgebit Breda

Net als bij eigen tanden en kiezen, is het goed onderhouden van uw kunstgebit erg belangrijk. Indien u het kunstgebit niet regelmatig schoonmaakt, dan blijven voedselresten achter – zowel op als onder uw gebitsprothese. Het niet verwijderen hiervan kan leiden tot ontstoken tandvlees.

Reinig daarom uw kunstgebit grondig na iedere maaltijd. Hiervoor raden wij het gebruik van een speciale protheseborstel zeker aan. De meeste grote merken hebben een dergelijke borstel in hun assortiment. Gebruikt vooral géén tandpasta, dit kan namelijk schuren wat de levensduur van uw kunstgebit aanzienlijk verkort.

Wilt u meer advies over het onderhouden van uw kunstgebit? Wij voorzien u graag van vrijblijvend advies om lang van uw nieuwe gebit te kunnen genieten.

Controle van uw kunstgebit

Nu u de stap heeft genomen om een kunstgebit te nemen, is het belangrijk dat u hier zo lang mogelijk zonder problemen van kunt genieten. Wilt u pijn voorkomen en eventueel loszitten van uw kunstgebit tijdig constateren, dan raden wij aan om minstens één keer per 2 jaar bij ons langs te komen voor controle. Ook als u geen klachten heeft. We controleren niet alleen het gebit maar ook uw mond. Een passend advies waar u echt iets mee kunt heeft bij ons altijd prioriteit.