Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Mondbeschermer

Ook wel 'bitje' genoemd

Het beoefenen van gevaarlijke en snelle sporten wordt steeds populairder. Denk bijvoorbeeld aan sporten als skaten, schaatsen, vechtsporten, (ijs)hockey en balsporten. Zulke sporten kunnen helaas ook leiden tot schade aan het gebit, zoals een gebroken tand. Dit kan niet meer hersteld worden.

Mondbeschermer

Wanneer u een ‘gevaarlijke’ sport beoefent, is het verstandig om een mondbeschermer (‘bitje’) te gebruiken. Hiermee verkleint u de kans op schade aan uw gebit, tandvlees, lippen en tong. Zo’n mondbeschermer is een ‘hoesje’ van rubber en wordt geplaatst over de bovenkaak. Wanneer u uw tanden en kiezen op elkaar plaatst, vallen de ondertanden en onderkiezen precies in de uitsparingen die aan de onderzijde van de mondbeschermer zitten. Zo vormt het gebit één geheel, wat zorgt voor een schokdempend effect.

Er zijn verschillende soorten mondbeschermers te koop, van goedkope exemplaren die niet aangepast kunnen worden aan het gebit van de koper tot voorgevormde mondbeschermers, die wel aangepast kunnen worden. Deze worden verkocht in sportwinkels en zijn al beter dan de kant-en-klare modellen.
Ook zijn er mondbeschermers die precies passen op het gebit van de eigenaar. Zulke modellen worden gemaakt door een tandarts of orthodontist en vormen de best mogelijke bescherming. Hiervoor wordt een afdruk van het gebit gemaakt, waarop de specialist een mondbeschermer maakt die helemaal past op het gebit van de klant.

Als een mondbeschermer beschadigd raakt, moet die vervangen worden. Dit geldt ook als de mondbeschermer niet meer goed past.

20