Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Mondhygiëne

Een schoon en gezond gebit

Het poetsen van de tanden en kiezen is noodzakelijk, maar er is soms méér nodig om het gebit gezond te houden. De mondhygiëniste of preventieassistente kan helpen om het gebit schoon en gezond te houden door adviezen, poetsinstructies en een gebitsreiniging. Hierdoor kunnen mogelijk problemen als tandplak en ontstekingen voorkomen worden. Maar de mondhygiëniste kan niet alleen tand(vlees)problemen helpen voorkomen, maar kan ook tandvleesaandoeningen en cariës behandelen.

Mondhygiënist

Als u uw gebit op de juiste wijze schoonhoudt, kunt u gaatjes en andere problemen voorkomen. Zijn er al problemen ontstaan, dan kan de mondhygiëniste ook helpen. Ook kan de mondhygiëniste tandplak, tandsteen en tandaanslag verwijderen. Verder kan zij vullingen polijsten, tanden bleken en verdoving toedienen.

Wanneer u klachten heeft met betrekking tot uw gebit, dan is het aan te raden om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de mondhygiëniste. Bijvoorbeeld wanneer u te maken heeft met bloedend tandvlees, loszittende tanden of kiezen, een slechte adem of gevoelige tanden of kiezen.

Maak een afspraak

Tandverlies voorkomen

Wanneer er sprake is van een tandvleesontsteking, bestaat de kans dat die zich uitbreidt naar het kaakbot. Dit wordt ‘parodontitis’ genoemd. Het vervelende van parodontitis is, dat die het kaakbot aantast, waardoor er tanden en kiezen losser gaan zitten en kunnen gaan uitvallen. Als dit probleem op tijd geconstateerd en behandeling wordt, kan erger voorkomen worden. Mondzorg Brabant is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van parodontitis.

Gebitsreiniging

Bij een gebitsreiniging door de mondhygiëniste of preventieassistente worden tandsteen en tandplak verwijderd, en ook de rest van het gebit wordt schoongemaakt. Dit kan eenmalig, maar het kan verstandig zijn om deze gebitsreiniging meermalen te laten uitvoeren. Dit is afhankelijk van de staat van het gebit.

Parodontologie

Wat is parodontitis?

 

Onder ‘parodontitis’ wordt een ontsteking van het tandvlees om de tanden en kiezen heen verstaan. Parodontitis wordt meestal veroorzaakt door vastzittend tandplak op de overgang van de tand of kies en het tandvlees.

20