Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
11 augustus 2023

De Nieuwe Trend in Mondzorg: Waterflossers

Bij het bezoeken van uw tandarts hebt u waarschijnlijk de mantra gehoord: "Tweemaal daags poetsen en dagelijks flossen!" Maar wat als ik u vertel dat de traditionele manier van flossen een moderne make-over heeft gekregen? Maak kennis met de waterflosser, een apparaat dat belooft het flossen gemakkelijker, effectiever en zelfs leuker te maken.

Wat is een waterflosser?

Een waterflosser, ook wel een monddouche genoemd, is een apparaat dat een dunne, krachtige straal water gebruikt om voedselresten en tandplak tussen uw tanden en langs uw tandvleeslijn te verwijderen. Ze zijn ontworpen om de effectiviteit van traditioneel flossen te simuleren, maar met een vleugje technologie.

Waarom zou ik een waterflosser overwegen?

  1. Gebruiksgemak: Veel mensen vinden het gebruik van traditioneel flosdraad lastig, vooral voor die moeilijk bereikbare plaatsen achterin de mond. Waterflossers maken dit proces eenvoudiger en kunnen vooral handig zijn voor mensen met beugels, implantaten of andere tandheelkundige apparaten.
  2. Effectiviteit: Verschillende studies hebben aangetoond dat waterflossers, bij juist gebruik, net zo effectief of zelfs effectiever kunnen zijn dan regulier flossen bij het verminderen van tandplak en het verbeteren van de gezondheid van het tandvlees.
  3. Zachtheid: Voor degenen met gevoelig tandvlees kan traditioneel flossen soms wat oncomfortabel zijn. Waterflossers bieden een zachte en toch grondige reiniging, waardoor het risico op beschadiging of irritatie van het tandvlees wordt verminderd.

Zijn er nadelen?

Hoewel waterflossers veel voordelen hebben, zijn ze misschien niet voor iedereen geschikt. Ze zijn over het algemeen groter en duurder dan een rolletje flosdraad. Bovendien vereisen ze stroom en regelmatige reiniging om bacteriegroei te voorkomen.

Conclusie

Of u nu kiest voor traditioneel flossen of de moderne waterflosser, het belangrijkste is dat u een routine vindt die voor u werkt en u daar aan houdt. Een gezonde mond is niet alleen goed voor uw tanden en tandvlees, maar kan ook een positieve invloed hebben op uw algehele welzijn. Bespreek met uw tandarts of een waterflosser geschikt is voor u en krijg tips over het juiste gebruik ervan. Onthoud dat technologie ons op vele manieren ten dienste staat, ook als het gaat om onze mondgezondheid. Welkom in de toekomst van de mondzorg!