Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
18 september 2021

De verschillen in tandpasta’s uitgelegd

Als u naar de supermarkt gaat om een alledaags artikel als tandpasta te kopen, valt meteen op hoeveel verschillende merken tandpasta's er worden gemaakt en verkocht. Er zijn hele rijen en schappen met verschillende tandpasta's, waarvan sommigen werken bij gevoelige tanden, terwijl andere tandpasta’s de tanden witter maken, het tandvlees verzorgen, of je een frisse adem geven. Ze hebben allen inderdaad een verschillende functie. Hieronder een korte introductie.

Soorten tandpasta en de verschillen in tandpasta’s

Elke tandpasta heeft zijn eigen individuele voordelen. Hieronder sommen we de meest voorkomende tandpasta’s en hun werking op.
  • Antimicrobiële tandpasta: Antimicrobiële tandpasta's kunnen tinfluoride bevatten, een antibacterieel middel dat ook werkt tegen tandbederf en pijngevoeligheid. Ze bestrijden microben, oftewel bacteriën. Ze verminderen met name het aantal bacteriën in uw mond en in tandplak, de kleverige laag die zich op de tanden kan ophopen. Deze tandpasta’s kunnen helpen tandplak te verminderen en tandvleesproblemen te bestrijden.
  • Tandsteencontrole tandpasta: De naam zegt het al. Ze helpen tandplak te verwijderen door een beschermende laag om je tanden te bouwen. Zo gaat u de opbouw van tandplak en tandsteen tegen. Als u echter al hardnekkig tandsteen heeft, zal deze tandpasta dit niet direct verwijderen - in dit geval heeft u een professionele reiniging door uw tandarts nodig.
  • Whitening tandpasta: Whitening tandpasta's bevatten chemicaliën of schuurmiddelen die verkleuring van de tanden helpen verwijderen en/of voorkomen dat er verkleuring op de tanden ontstaat. Bij regelmatig gebruik kan een whitening tandpasta helpen uw tanden witter te laten lijken.
  • Gefluorideerde tandpasta: Dit is de meest voorkomende tandpasta en waarschijnlijk heeft u deze thuis ook. Deze tandpasta wordt het meest verkocht. Maar liefst 90% van alle verkochte tandpasta’s is een gefluorideerde tandpasta. Het is bewezen dat het tandbederf en gaatjes tegengaat. Omdat het fluoride bevat, versterkt het niet alleen het glazuur van uw tanden, maar het remineraliseert ook tanden die al kleine hoeveelheden tandbederf vertonen.
  • Tandpasta voor gevoelige tanden: De tandpasta's waarvan bekend is dat ze gevoelige tanden verhelpen, hebben meestal kaliumnitraat als hoofdbestanddeel dat werkt om de zenuwen in de tanden te kalmeren. Zo kun je zonder al te veel last een ijsje of iets anders zoets/kouds eten.
  • Kindertandpasta: Dit type tandpasta bevat over het algemeen minder fluoride dan tandpasta's voor volwassenen. Dit in verband met de gezondheidsrisico's voor kinderen die mogelijk per ongeluk te veel fluoride binnenkrijgen. Kindertandpasta bevat ook minder schuurmiddelen, omdat de tanden van kinderen veel gevoeliger zijn dan die van volwassenen. Bovendien is kindertandpasta vaak gearomatiseerd met een zoetere smaak.
  • Tandpasta voor rokers. Deze tandpasta is speciaal samengesteld voor mensen die roken. Rokers merken vaak dat hun tanden verkleurd raken doordat ze tabaksrook in hun mond trekken. Naarmate de tijd verstrijkt, zorgt teer ervoor dat de tanden geelbruine vlekken vertonen. Tandpasta voor rokers bevat ingrediënten die ervoor zorgen dat de tanden witter lijken.

Mondzorg Brabant helpt u verder

Ziet u door de bomen het bos niet meer en weet u nog steeds niet goed welke tandpasta voor u geschikt is? Begrijpelijk. Neem gerust contact op met uw tandarts in Breda, wij helpen u graag.