Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
6 april 2020

Een tand of kies trekken

Een tand of kies laten trekken is natuurlijk nooit een eerste optie. Er wordt altijd gekeken naar alternatieven. Het kan zijn dat er een tand of kies moet worden getrokken om zo plaats te maken voor een beugel of kunstgebit. Of dat uw gebit simpelweg geen ruimte heeft voor de verstandskiezen die doorkomen. Door het trekken van de verstandskies worden irritaties en ontstekingen voorkomen. In dit blog gaan we in op de voorbereidingen die u kunt treffen als uw tand of kies wordt getrokken in onze tandartsenpraktijk in Breda, hoe dit gebeurd en ook geven we u enkele tips voor de nazorg.

Voorbereiden van het trekken van uw tand of kies

Wij maken met u een afspraak om deze behandeling uit te voeren. Wij kunnen ons voorstellen dat uw wellicht enigszins zenuwachtig of onrustig wordt als de datum voor deze behandeling dichterbij komt. Maar eigenlijk valt de pijn reuze mee en bent u vaak snel klaar. Wat kunt u doen om u zo goed als mogelijk voor te bereiden? Ten eerste is het verstandig om goed te eten. Zorg dat u een gezonde maaltijd heeft gegeten die niet te licht is, maar ook niet te zwaar. Gebruikt u geneesmiddelen? Dan kunt u deze geneesmiddelen in principe gewoon innemen zoals elke andere dag, maar verzoeken wij u wel het gebruik van de middelen aan ons door te geven. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft, indien u dat nog niet heeft gedaan. Het kan zijn dat wij u adviseren om tijdelijk te stoppen met het gebruik hiervan.

Tand of kies trekken bij uw tandarts in Breda

Voordat uw tandarts zal beginnen aan de behandeling krijgt u een verdoving. Zodra deze inwerkt gaat de tandarts het tandvlees rond de tand of kies voorzichtig wat losser maken en brengt tegelijkertijd wat beweging in de tand of kies. Dit zorgt ervoor dat zodra de tand of kies wordt getrokken, het eigenlijk iets makkelijker wordt. Hierna zal de tandarts met zijn instrumenten de tand of kies daadwerkelijk trekken. Ieder gebit is anders en het kan daarom zijn dat er een kleine incisie (een medische term voor een klein sneetje) moet worden gemaakt om zo beter bij de tand of kies te kunnen. In sommige gevallen kan het zijn dat er een klein stukje bot moet worden verwijderd naast de tand of kies. Dit alles is vrijwel pijnloos en zorgt ervoor dat de tand of kies getrokken kan worden. Zodra de behandeling is geslaagd zal de wond indien nodig worden gehecht. Dit is niet altijd nodig, maar het ligt voornamelijk aan de grootte van de wond en de kans op eventuele nabloedingen. De tandarts kan kiezen voor oplosbare of niet-oplosbare hechtingen, die beide zijn voor- en nadelen hebben. De tandarts zal afhankelijk van de situatie de beste beslissing maken.

Doet het trekken van een tand of kies pijn?

Door de verdoving zal u bijna geen pijn voelen. Het kan wel een beetje vervelend aanvoelen. Maar wanneer de verdoving is uitgewerkt, na ongeveer één tot vier uur kunnen er wel meer pijnklachten ontstaan. U kunt dan pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol slikken. Het gebruik van aspirine raden wij af. Dit middel kan het genezen van de wond vertragen. Als u last heeft van een zwelling kunt u deze iets verlichten door bijvoorbeeld een zakje met ijsklontjes tegen de zwelling aan te houden. Krijgt u hoge koorts, of neemt de pijn na een paar dagen juist toe? Neem dan direct op met uw tandarts in Breda, wij helpen u graag verder bij het genezingsproces.

Naast het trekken van tanden of kiezen, kunnen wij u ook van dienst zijn met een periodieke gebitscontrole, facings, het bleken van tanden, implantaten en nog veel meer. Klik hier voor al onze behandelingen.