Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
14 augustus 2020

Gezond tandvlees betekent gezonde tanden

Tandvlees is heel belangrijk voor je tanden. Maar waarvoor dient tandvlees? Dat is een vraag van veel mensen. Je zou denken dat je tanden door middel van de wortel goed vast zitten in het kaakbot. Maar dit is niet het complete verhaal. Zonder tandvlees zouden je tanden veel minder houvast hebben, daardoor gaan ze wiebelen en loszitten. Tandvlees is steunweefsel voor je tanden waardoor deze netjes op hun plaats blijven.

Slechte verzorging van je tandvlees

Wanneer je je tandvlees slecht verzorgt raakt het ontstoken. Als je tandvlees ontstoken is kun je verschillende klachten krijgen zoals: gevoelige tanden of je tanden kunnen gaan wiebelen en los raken. Een goede verzorging van je tandvlees is dus heel belangrijk. Je wilt natuurlijk graag een appel kunnen blijven eten zonder dat je tanden eruit vallen. Maar wat kun je allemaal doen om je tandvlees in top conditie te houden? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
1. Tandvlees poetsen
Poets je tandvlees wanneer je je tanden poetst. Bij de rand van je tandvlees gaat veel tandplak zitten. Dit moet goed gepoetst worden om ervoor te zorgen dat je tandvlees niet gaat ontsteken. Maar let wel op. Je tandvlees kan gevoelig zijn. Het is daarom belangrijk om je tandvlees niet te hard mee te poetsen. Poets je tandvlees met een zachte tandenborstel en zet niet te veel druk. Wanneer je je tandvlees vaker poetst wordt het minder gevoelig en kun je meer druk uitoefenen of een hardere tandenborstel gebruiken.
2. Flossen
Flosdraad is heel erg dun en dit kun je gebruiken om de ruimte tussen je tanden schoon te maken. Dit is vooral belangrijk op plaatsen waar je tanden dicht op elkaar staan. Ondanks dat de ruimte tussen deze tanden klein is, kunnen er altijd etensresten tussen blijven zitten die moeilijk weg te poetsen zijn, waardoor je tandvlees kan gaan ontsteken.
3. Stoken
Zitten er grotere ruimtes tussen je tanden en kiezen? Dan heeft flossen niet altijd zin omdat flosdraad heel dun is. Dan kun je het beste kiezen voor tandenstokers. Deze zijn groter en kunnen de ruimtes tussen je tanden beter schoonmaken. Daarbij stimuleer je daarmee de doorbloeding van je tandvlees, zoals je dat ook doet met flossen. Er zijn tegenwoordig niet alleen tandenstokers van hout verkrijgbaar, maar ook van plastic/kunststof. Beide soorten zijn goed om te gebruiken. Kijk hierbij wat je zelf prettig vindt.
4. Ragen
Als laatste mogelijkheid om de ruimte tussen je tanden schoon te maken en je tandvlees te verzorgen is: ragen. Dit zijn kleine borsteltjes waarmee je tussen je tanden kunt bewegen. Zo maak je alles goed schoon en stimuleer je je tandvlees. Ragers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten zodat je zelf kunt kiezen wat het beste werkt. Ga voorzichtig te werk met ragers, omdat dit ook wel eens pijnlijk kan zijn. Wij raden je aan om iedere dag je tandvlees en de ruimtes tussen je tanden schoon te maken met flosdraad, tandenstokers of ragers. Daarbij moet je ook altijd je tandvlees zachtjes mee poetsen. Op die manier zorg je ervoor dat je tandvlees in top conditie blijft en je alles kunt eten wat je wilt. Toch last van vervelende klachten? Neem dan contact op met je tandarts in Breda: Mondzorg Brabant.