Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
12 april 2021

Help, ik moet naar de tandarts!

Veel mensen hebben in meer of mindere mate angst voor de tandarts. Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders is bang wanneer ze een bezoek aan de tandarts moeten brengen. Er zijn zelfs 800.000 mensen die een dentofobie of odontofobi hebben. Dentofobie is de angst voor een tandartsbezoek of -behandeling en odontofobi is een angst voor tanden. Deze mensen zijn zo bang dat ze niet meer naar de tandarts gaan. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat ze problemen krijgen aan hun kiezen, tanden of tandvlees.  

Oorzaken van de angst

De oorzaken van de angst voor de tandarts kunnen heel verschillend zijn. Zo zijn er mensen die in het verleden een nare ervaring hebben gehad, griezelverhalen op school kunnen kinderen angstig maken of de angst van ouders die doorgegeven wordt aan kinderen. Veel mensen die bang zijn gaan gelukkig wel naar de tandarts. Ze zijn voornamelijk bang voor het geluid van de boor of andere instrumenten waar de tandarts mee werkt, of voor de pijn. Omdat tandartsen tegenwoordig veel met verdoving werken is deze angst bij veel cliënten minder geworden.  

Angst voorkomen bij jonge kinderen

Om tandartsangst te voorkomen vragen wij als tandarts in Breda ouders om hun kinderen al jong mee te nemen naar de praktijk. Wanneer kinderen zien dat hun ouders zonder angst en ontspannen in de tandartsstoel plaatsnemen dan is dat een goed voorbeeld. Door op jonge leeftijd kinderen op een speelse manier te laten wennen aan het kijken in de mond met een spiegeltje is het niet meer zo spannend.  

Tips voor mensen met angst

Angst is te verminderen of te voorkomen. Daarom hebben we een aantal tips voor je die kunnen helpen je angst te verminderen of zelfs te overwinnen.
  • Wat je angst ook is, praat erover. Met je omgeving en vooral met je tandarts. Door een gevoel van wederzijds vertrouwen wordt een bezoek meer ontspannen.
  • Als je bang bent voor een bepaalde behandeling, geef dit van te voren aan. Het is dan mogelijk om meer tijd te nemen voor de behandeling zodat dit in alle rust gaat.
  • Vraag om uitleg. Wat gaat de tandarts doen tijdens de behandeling. Wanneer je van te voren weet wat er gebeurd is dat altijd prettiger.
  • Wil je graag zien wat er gebeurd? Via een spiegel kun je soms meekijken tijdens de behandeling.
  • Ben je bang voor de pijn? Vraag dan om verdoving.
  • Het kan helpen tijdens of voor de behandeling ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen. Dit zorgt voor meer rust en een kalme ademhaling voelt meer ontspannen. Ook kan muziek voor een goede afleiding zorgen.
  Wanneer je angst hebt is het belangrijk om dit aan te geven. Onze tandartsen zullen daar rekening mee houden. Voor meer informatie over de mogelijkheden, neem contact op met onze assistentes. Zij helpen je graag verder.