Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
23 september 2022

Hoe verzorg ik effectief mijn gebit?

De verzorging van je gebit is niet alleen belangrijk voor je uiterlijk, maar ook voor je gezondheid. De mond is een goede plek voor bacteriën om te groeien en te nestelen. Het is warm, vochtig en elke dag wordt er eten geconsumeerd waar bacteriën van profiteren. Als je een kunstgebit hebt is het net zo belangrijk, bacteriën kunnen namelijk voor wondjes zorgen. Hierdoor kun je uit je mond gaan stinken en dat wil niemand. Een gezonde mond zorgt voor een frisse uitstraling en geeft zelfvertrouwen. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rij gezet om je gebit effectiever te verzorgen. 

   

Poets dagelijks je (hele) mond

Dagelijks poetsen klinkt vanzelfsprekend, maar toch is het voor veel mensen niet een dagelijks klusje. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat je het vergeet of dat het niet helemaal goed uitkomt, maar het is wel heel belangrijk voor een effectieve gebitsverzorging. Door iedere dag twee keer te poetsen, verwijder je alle etensresten en aanslag. Je gebit blijft dan mooi schoon. Ook voorkom je blijvende aanslag vlekken op die manier. 

Daarnaast is het belangrijk om je tandvlees mee te nemen tijdens het tandenpoetsen. Door het tandvlees te poetsen raakt het goed doorbloed wat weer bevorderend is voor de gezondheid van je mond. Zorg voor een zachte tandenborstel en maak ronde bewegingen om overal goed bij te komen.

 

Gebruik een goede tandenborstel

Maak gebruik van een goede tandenborstel. Een elektrische tandenborstel geniet de voorkeur en vervang het kopstuk elke drie maanden voor het beste resultaat. De tandenborstels worden na verloop van tijd minder effectief door slijtage. 

 

Gebruik mondwater

Goed je tandenpoetsen is de eerste stap, maar daarnaast zijn er nog andere middelen die voor een betere mondgezondheid kunnen zorgen. Mondwater wordt gebruikt om de mond grondig te reinigen en bevat vaak bacteriedodende stoffen. Spoel je mond goed door en spuug dit na afloop uit. 

  Tandenstokers, flosdraad en tandenragers

Gebruik na afloop van het poetsen een stuk flosdraad, tandenstoker of tandenrager om je gebit grondig te reinigen.

  Zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonde mond! Geen idee waar je moet beginnen? Maak een afspraak bij Mondzorg Brabant of de tandarts bij jou in de regio.