Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
14 januari 2021

Is mondwater gezond voor je tanden?

Bij veel mensen is een fles mondwater standaard in de badkamer te vinden. Na het poetsen van de tanden even spoelen met mondwater en tanden en mond voelen weer lekker fris en schoon aan. In onze tandartsenpraktijk in Breda krijgen wij regelmatig de vraag: “is mondwater gezond voor je tanden?”. Daarom gaan we er op dit blog dieper op in.

Voordelen van het gebruik van mondwater

Mondwater doodt de slechte bacteriën in je mond. En dat zorgt voor een lekker fris gevoel. Daarnaast zorgt de menthol smaak die vaak in mondwater wordt gebruikt, voor een frisse adem. Veel mensen vinden dat prettig en vinden een poetsbeurt zonder na te spoelen met mondwater niet eens meer een complete poetsbeurt. Best begrijpelijk ook. Want het mondwater bereikt ook de moeilijk bereikbare plekjes. Kleinere ruimtes tussen tanden en kiezen bereik je simpelweg beperkter of moeilijker met een tandenborstel.

Nadelen van het gebruik van mondwater

Naast de voordelen zijn er ook nadelen bij het gebruik van mondwater. Het doodt namelijk naast de slechte, ook de goede bacteriën in de mond. Ook de alcohol die in mondwater zit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je juist een slechte adem krijgt. Iets wat dan weer niet de bedoeling is. Er zijn overigens ook mondwaters te koop die geen alcohol bevatten. Mondwater wordt ook vaak gebruikt om vervelende geuren of een bepaalde smaak te verbergen. Voor dit doel raden wij mondwater niet aan. Hiervoor maakt u het beste een afspraak bij onze mondhygiënisten, zij kunnen u helpen met uw probleem. Vaak is een volledige professionele reiniging, ook op de plekken waar u zelf niet bij komt, de oplossing. Dus kortom, is mondwater gezond voor je tanden? Wij kunnen op deze vraag geen volmondig ja antwoorden. Want als u goed poetst, en daarbij flost en ragers gebruikt, dan is mondwater niet meer nodig. Er zitten in sommige mondwater stoffen die niet bijdragen aan een goede gezondheid van de mond. Toch graag mondwater gebruiken? Doe dit dan maximaal één keer per dag en voorkom het overmatig gebruik van mondwater. Zo weet u zeker dat u aan een goede mondgezondheid werkt.