Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
28 maart 2022

Je tanden na Corona

Bijna alle maatregelen zijn vervallen en we gaan nu richting het einde van de pandemie. Maar wat heeft deze periode met onze mond en onze tanden gedaan. We zien steeds meer mensen met mond- en tandproblemen langskomen. Waar wordt dit door veroorzaakt en heeft dit met Corona te maken?  

Meest voorkomende klachten

We zien veel mensen die problemen hebben met hun tandvlees en de voornaamste klacht is tandpijn. Algemene pijn in de mond of tanden zonder dat er sprake is van tandbederf. Het is allereerst belangrijk om te ontdekken waar deze problemen vandaan komen. Er is niet bekend dat je door Corona of na het doormaken van Corona problemen krijgt met je tandvlees of tanden. Smaak- en reukverlies zijn wel bekende kwalen, maar dit heeft niets met je tanden en tandvlees te maken.  

Stress als boosdoener

De spanning van de pandemie en de maatregelen hebben ervoor gezorgd dat we allemaal veel meer stress ervaren. Stress is heel erg slecht voor je. Niet alleen voor je lichaam en geest, maar ook voor je tanden. Als gevolg van stress kun je tandvlees problemen krijgen. Je tandvlees wordt dan gevoelig, trekt zich terug en kan gaan bloeden. Naast tandvlees problemen gaan veel mensen door stress meer de tanden op elkaar klemmen. ’s Nachts tandenknarsen is ook een gevolg van stress. Dit zorgt er allemaal voor dat je tandpijn krijgt. Dit kan onbewust gebeuren, maar heeft grote gevolgen voor je mondgezondheid.  

Rust en goede voeding

Stress is moeilijk te voorkomen, maar je kunt wel proberen om meer ontspanning op te zoeken. Zet de tv uit en maak een wandeling om je hoofd leeg te maken, ga sporten of mediteren. Dit werkt allemaal heel goed om stress los te laten. Naast beweging is ook voeding heel belangrijk. Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam én een gezonde mond. Kies voor gezonde voeding en beperk het aantal snack momenten. Let er op dat je maximaal 7 eetmomenten hebt op een dag. Drink in plaats van sapjes en frisdrank, water. Water is heel gezond voor je lichaam en zeker voor je tanden omdat het geen suiker en zuren bevat. Daarnaast is poetsen en flossen heel belangrijk. Probeer minimaal 2x per dag je tanden te poetsen en flos één keer per dag.  

Bezoek aan de tandarts

Heb je last van tandpijn of problemen met je tandvlees? Maak dan een afspraak bij uw tandarts in Breda. Wij kunnen zien hoe je tanden ervoor staan en wat deze problemen veroorzaakt. Samen zorgen we ervoor dat je mond weer gezond wordt.