Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
18 december 2017

Laat deze winter jouw kunstgebit controleren!

Jaarlijks bezoeken ongeveer 1,3 miljoen mensen een tandprotheticus. Maar, vele mensen lopen al jaren rond met een kunstgebit en laten deze niet meer controleren. ‘Het werkt toch nog gewoon?’ reageren ze. Wat zij niet weten is dat er allerlei problemen kunnen ontstaan…


‘Al een tijdje liep ik rond met problemen aan mijn kunstgebit,’ vertelt Marion van 50, ‘maar ik zag ertegenop om hier wat aan te laten doen. Ik kreeg last van pijnklachten in mijn mond, maar dat accepteerde ik gewoon. Door een vervelende ervaring met de instelling waar ik dit gebit gekregen heb, wilde ik daar niet naar terug. Toen ik uiteindelijk op aandringen van mijn nicht toch maar eens hulp ging zoeken bij een andere instelling, kwam ik erachter dat ik niet langer had moeten wachten. De prothese is op mijn mond aangemeten, dus het is niet mogelijk dat die ineens niet meer past, dacht ik.


Toen ik de tandprotheticus sprak, werd duidelijk dat de prothese niet meer goed aansloot op mijn kaak en aangepast moest worden. Hoe kon dat nou gebeuren? De tandprotheticus vertelde mij dat je kaken slinken naarmate je ouder wordt en het normaal is dat een gebit dan niet meer goed past. Ook bleek mijn gebit erg afgesleten te zijn. Hij vergeleek het met een mes. Dat is na vaak snijden ook niet meer scherp. Zo ook neemt de kauwfunctie van een gebit af: de snijkracht verdwijnt. Hier had ik helemaal niet bij stilgestaan en was mij ook nooit verteld toen ik mijn gebit kreeg. Bovendien is het zo dat als je niet goed kauwt, de spijsvertering slechter verloopt.


De eerste stap is het kauwen van voedsel en als je te grote brokken doorslikt, komen verschillende bacteriën mee. Uiteindelijk weet de twaalfvingerige darm het voedsel wel te verteren, maar de bacteriën nestelen zich dan in de darmwand. Als dit dag in dag uit gebeurt, stapelen die bacteriën zich op en daardoor kunnen zelfs darmproblemen ontstaan.


Ik ben blij dat ik nu zo goed geïnformeerd ben. Ik ben mij ervan bewust dat het laten controleren van mijn prothese van groot belang is. Er werkt hier een geweldig team, dat ik dankbaar ben voor alle zorg. Je kunt hier terecht voor zorg én reparaties en voor een nieuwe gehele of gedeeltelijke prothese natuurlijk. Mocht je dit nodig hebben, wees dan niet bang, want het is ook mij alleszins meegevallen! Mensen die hier komen om een gebit aan te laten meten, mogen van A tot Z meebeslissen over het type, de kleur en de stand van de tanden. Dat had ik ook wel gewild! Door verschillende afdrukken te maken en te kijken naar hoe de relatie tussen de boven- en onderkaak is, wordt nauwkeurig bepaald hoe jouw prothese eruit zou moeten komen te zien. Samen maak je met dit team een gebit dat perfect aansluit bij jou.


Ik heb nu gelukkig weer prachtige tanden, waar ik me zelfverzekerd en mooi mee voel. Wacht absoluut niet langer, want dit gevoel moet ook jíj ervaren.'