Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
15 november 2022

Lachen is gezond

Het is echt waar, lachen heeft een positieve invloed op het lichaam en daarom is het gezond. Wanneer je denkt aan gezondheid denk je al snel aan goed slapen, medicatie en mogelijk een gezonde mondroutine. Deze factoren zijn natuurlijk erg belangrijk maar we kunnen nog meer voor onze gezondheid doen, lachen. Heel veel lachen. Een echte gemeende lach zou je levensduur kunnen verlengen. Hoe kan dit? Lees hier alles over in dit blog!  

Calorieën verbranden

Wanneer je ongeveer 15 minuten oprecht lacht kan je tot aan 50 calorieën verbranden. Dit komt doordat je veel spieren gebruikt tijdens het lachen. In je gezicht zijn dat er maar liefst 15. Ook gebruik je spieren in je buik en middenrif. Niet echt een hele intensieve cardio workout, maar als je genoeg lacht kun je op een dag zeker 200 calorieën verbranden. Toch goed meegenomen!  

Geluksgevoel

Wanneer je lacht voel je je goed en soms kan het zelfs pijnstillend werken. Het kan je ontspannen en ook energie geven. Dit komt door de aanmaak van verschillende gelukshormonen die wordt gestimuleerd wanneer je gemeend lacht. Dit zijn de hormonen endorfine, serotonine en dopamine. Lachen resulteert in een positief gevoel waardoor je op een betere manier met problemen omgaat, en dit kan handig uitkomen.  

Sterker immuunsysteem

Naast gelukshormonen maak je ook meer afweerstoffen aan wanneer je lacht. Dit zorgt voor een beter immuunsysteem waardoor je minder vaak ziek bent en sneller hersteld in geval van ziekte. Daarbovenop remt lachen ook nog eens de aanmaak van Cortisol, een stresshormoon. Dit stresshormoon speelt een belangrijke rol in het ontstaan van aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten. Lachen gaat de productie van Cortisol tegen en dit vermindert de kans op een hartaanval. Kortom, lachen heeft een positief effect op de gezondheid!