Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
24 maart 2021

Medicijngebruik en een bezoek aan de tandarts

In principe kun je zonder problemen medicijnen slikken wanneer je een bezoek brengt aan de tandarts. Toch is het wel verstandig om door te geven aan de tandarts welke medicijnen je gebruikt. Wanneer de tandarts niet op de hoogte is van je medicijngebruik dan kan dat gevolgen hebben tijdens en na de behandeling. Maar het kan ook gevolgen hebben voor het stellen van de juiste diagnose wanneer er problemen met je tanden of mond zijn. Geef daarom altijd aan welke medicijnen je gebruikt, zelfs als je denkt dat deze medicijnen niet van invloed zijn.
 

Medicijnen lijst via de apotheek

Weet je niet precies welke medicijnen je allemaal gebruikt? Geen probleem. Je kunt heel gemakkelijk een lijst opvragen via de apotheek. Deze lijst kun je aan de tandarts doorgeven en deze neemt de medicijnen op in het tandheelkundig dossier. Veranderen je medicijnen? Geef dit dan ook door aan de tandarts tijdens de eerstvolgende periodieke controle.
 

Risico’s van medicijngebruik

Het komt gelukkig weinig voor dat behandelingen beïnvloedt worden door het gebruik van medicijnen, maar het kan wel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan anti-stolling medicijnen. Dit kan tijdens een behandeling voor problemen zorgen. Wanneer de tandarts op de hoogte is van dit medicijngebruik dan kan er gevraagd worden om hier tijdelijk mee te stoppen of de dosis te verminderen. Dit gaat uiteraard in overleg met de huisarts.
Er zijn ook medicijnen die er voor zorgen dat de aanmaak van speeksel minder wordt. Dit is vaak een bijwerking van de medicijnen, die bij een bezoek aan de tandarts voor overlast kan zorgen. Wanneer je minder speeksel aanmaakt kun je een droge mond krijgen, en dat is tijdens een bezoek aan de tandarts vaak minder prettig. Heb je vragen over je medicijngebruik en je bezoek aan de tandartsenpraktijk van Mondzorg Brabant in Breda? Neem dan contact op ons op!