Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
12 januari 2018

‘Na twee jaar eindelijk weer spareribs eten!’

Al 30 jaar droeg ik probleemloos een kunstgebit in mijn bovenkaak, maar toen ik twee jaar geleden ook een prothese in mijn onderkaak moest, begonnen de problemen...


Ik had zó'n pijn bij het eten, dat 'gewoon' eten niet meer ging, en dat terwijl ik van lekker eten hou. Maar ja, daar moet je goed voor kunnen kauwen. Als ik ging eten, moest ik eerst mijn prothese uit doen, anders had ik te veel pijn. Ik kon ook niet zomaar in een restaurant eten, en mijn familie hield daar rekening mee. Mijn tandarts, waar ik al 20 jaar zit en die mij mijn kunstgebit had aangemeten, kon me niet verder helpen. Een jaar lang heb ik ermee aangemodderd, totdat drie mensen in mijn omgeving tegen me zeiden dat in naar Mondzorg Brabant moest gaan, omdat ze me daar konden helpen.


Ik heb toen een afspraak gemaakt en heb mijn probleem uitgelegd aan Farhad Hafez. Hij bekeek mijn kunstgebit en adviseerde me om een prothese op implantaten te nemen. Dan zou ik weer gewoon kunnen eten zoals ik dat eerder ook deed. Hij legde me uit hoe zo'n klikgebit in elkaar zat, en hoewel ik echt graag van mijn probleem af wilde zijn, geloofde ik niet zo dat die methode me écht zou helpen, en ik durfde de stap toch niet te nemen. Ik heb zelfs drie keer een afspraak verzet, uit angst voor de behandeling! Zo heb ik een jaar van mijn leven voorbij laten gaan terwijl ik die pijn bleef houden. Bij de laatste afspraak heb ik in de wachtkamer gepraat met een jongedame uit het team die me ervan overtuigde dat ik niet bang hoefde te zijn, en dat heeft me over de streep getrokken. En het ging geweldig! Ik snap niet dat ik daar een jaar lang zo bang voor was. Niet alleen heb ik in de afgelopen tijd een nieuwe prothese voor mijn onderkaak gekregen, maar boven heb ik ook een nieuwe prothese gekregen, zodat ze mooi op elkaar aansloten. En Farhad heeft me prima geholpen. Hij bleef me altijd goed en vrolijk helpen, ook al was ik soms aan het zeuren. Ik ben heel tevreden over hem.


Na een paar behandelingen is alles nu klaar. Gisteren heb ik voor het eerst in 2 jaar weer eens brood gegeten met korsten. Ik was helemaal verbaasd dat dat gewoon goed ging! Een stukje kaas eten ging daarna ook, en warm eten met stoofperen. Dat had ik al 2 jaar uit mijn leven geschrapt. Binnenkort ga ik eindelijk weer eens spareribs eten, want dat kan ik nu weer. Wat heb ik dát lang moeten missen...


Nog niet al mijn familieleden weten dat ik nu implantaten heb, dus dat wordt nog een mooie verrassing. Ik ben er heel blij mee!


Ida (67 jaar) uit Breda


Wat is een klikgebit?


Gaat je kunstgebit los zitten? Dan kan een klikgebit uitkomst bieden. Met een klikgebit heb je weer een volledig gebit. Het ziet er mooi uit, is comfortabel en praktisch. Je hebt geen kleefpasta meer nodig, want het gebit blijft keurig op zijn plaats. Het gebit heeft een hechte verbinding met de kaak, maar blijft tegelijkertijd ook uitneembaar. Zo kun je het gemakkelijk schoonmaken. De implantaten kunnen jarenlang meegaan. Een klikgebit wordt aan implantaten in de kaak bevestigd. Het is fijner om te dragen dan een kunstgebit, omdat een klikgebit ook bij een geslonken kaakbot geplaatst kan worden. Een kunstgebit zal op een geslonken kaakbot heen en weer schuiven en voor pijn zorgen, maar een klikgebit zit lekker stevig. Je kunt bovendien gemakkelijker eten en voelt je meer zelfverzekerd. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving als een schroef in de kaak gedraaid en dient als kunstwortel. Vervolgens worden er drukknoppen of een beugel in de implantaten geplaatst. Hierop wordt de klikprothese geplaatst, die vastklikt aan de kaak. Het plaatje met kunsttanden zit goed vast in de mond. Het last hebben van drukplekjes en/of een slinkende kaak zijn met een klikgebit verleden tijd. Je gaat er jonger en beter door uitzien!


Lees meer over het klikgebit