Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
7 augustus 2020

Oh nee! Een wortelkanaalbehandeling

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar gelukkig hoeft niet iedereen het te ondergaan: een wortelkanaalbehandeling. Omdat er zoveel dubieuze verhalen de ronde doen over deze behandeling willen we wat meer duidelijkheid geven hierover.

Heftige kiespijn

Wanneer je tandarts een wortelkanaalbehandeling adviseert dan heb je al langere tijd hevige kiespijn. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een endodontologie genoemd. Het houdt eigenlijk in dat de pijnlijke zenuw uit je kies of tand wordt verwijderd. Hierdoor heb je geen pijn meer. Het is dus een behandeling waardoor je pijnvrij bent en dat is altijd wat wij, als tandartsen (in Breda e.o.), onze patiënten willen bieden.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Natuurlijk is het verwijderen van een zenuw geen pretje. Maar tegenwoordig hoeft een wortelkanaalbehandeling niet meer pijnlijk te zijn. Wij hebben verschillende verdovingsmiddelen waardoor je geen pijn voelt tijdens de behandeling. Dit doen we altijd in overleg met jou. Jij kunt aangeven wanneer je nog pijn voelt, zodat we wat extra verdoving kunnen geven. De behandeling hoeft geen pijn doen, wanneer je dat niet wilt. Een andere veelgestelde vraag is of een wortelkanaalbehandeling lang duurt. Dit is heel erg afhankelijk van hoeveel zenuwen er weg gehaald moeten worden. Een tand heeft maar één zenuw en daardoor zal de behandeling snel klaar zijn, maar een kies heeft er vier. De tijdsduur is dus afhankelijk van de tand of kies waar het probleem zit.

Wat te doen bij napijn?

Het is wel mogelijk dat je napijn voelt na de wortelkanaalbehandeling. Dit komt omdat we een gat in de kies of tand boren tot de zenuw. Tijdens de behandeling spoelen we de tand of kies met ontsmettingsmiddel om bacteriën te bestrijden en vullen we de kanalen op met een rubberachtig vulmateriaal. Dit kan ervoor zorgen dat je napijn krijgt, omdat dit geen natuurlijk processen zijn. Deze pijn is echter goed onder controle te houden met pijnstillers zoals paracetamol. Heb je na een week nog steeds napijn? Dan moet je contact met ons opnemen en gaan we kijken wat de pijn veroorzaakt.

Hoe voorkom ik een wortelkanaalbehandeling?

Eigenlijk wil niemand graag een wortelkanaalbehandeling. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom raden wij onze patiënten aan om ter voorkoming van problemen twee keer per jaar op controle te komen. Op die manier worden gaatjes en andere problemen in je tanden of kiezen snel ontdekt, en kunnen deze snel opgelost worden. Verder is poetsen het allerbeste om dergelijke problemen te voorkomen. Minimaal twee, maar het liefst drie keer per dag goed poetsen is ons advies.
Google Beoordelingen
4.7
Gebaseerd op 139 beoordelingen
js_loader