Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
9 maart 2020

Tanden poetsen peuter

Tanden poetsen is heel belangrijk voor het gebit van je kind. Wanneer de eerste tandjes doorkomen is 1 keer per dag poetsen voldoende, maar bij peuters is twee keer per dag poetsen van groot belang bij het voorkomen van gaatjes.

Twee keer poetsen met peutertandpasta

Omdat je peuter gemiddeld tot wel 7 eet- en drinkmomenten heeft per dag is twee keer poetsen echt nodig. Wij raden je aan om de tanden ’s ochtends na het ontbijt te poetsen en ’s avonds voor het slapen gaan. Geniet je peuter nog van een heerlijke fles melk voor het slapen gaan? Poets de tanden dan na deze fles. Kies voor een goede peutertandpasta. Deze tandpasta’s mag je kind doorslikken, omdat er minder fluoride in zit dan bij tandpasta voor volwassenen. Ook hebben peutertandpasta’s een lekkere smaak. Het is wat zoeter waardoor je kind graag zijn tanden wil poetsen.

Tanden poetsen voor peuters: De 3 B’s

Zorg ervoor dat je alle tanden goed poets. Wanneer je de drie B’s volgt kan dat niet mis: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Als je je peuter deze volgorde leert aanhouden bij het poetsen worden er geen plekjes overgeslagen en zijn alle tandjes aan het einde van de poetsbeurt mooi schoon.

Van drama naar gezellig poetsen

Twee is nee en dat is bij het tandenpoetsen ook zo. Voor veel ouders is het tandenpoetsen bij een peuter soms een uitdaging. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je het poetsen gezelliger kunt maken.

De tandenpoets app

In de App-store of Google Play Store kun je hele leuke apps vinden waarbij je kind samen met een figuurtje tandenpoetst.

Gebruik een spiegel

Laat je kind tijdens het poetsen in de spiegel kijken. Hij ziet dan wat er gebeurt en vaak zorgt dit ervoor dat de angst afneemt.

Aftellen

Twee minuten is best lang en je peuter heeft een ander besef van tijd. Een zandloper of wekker kan dan uitkomst brengen.

Mooie tandenborstel

Er zijn tegenwoordig hele mooie tandenborstels verkrijgbaar met stoere afbeeldingen of bekende tv- en film figuurtjes. Laat je kind zelf zijn tandenborstel kiezen.

Afleiding is heel belangrijk

Soms is afleiding al voldoende. Zing een liedje of vertel een verhaaltje tijdens het poetsen zodat de aandacht van je peuter daar naar toe gaat in plaats van naar het poetsen. Je kunt ook vertellen welke etensresten je weg poetst door deze te benoemen.

Zelf doen

Peuters willen heel graag zelf de wereld ontdekken. Laat je kind dus eerst zelf zijn tandenpoetsen. Daarna poets jij de tanden nog eens goed na. Samen zorgen jullie dan voor gezonde tanden.

Beloningssysteem

Lukt het allemaal echt niet? Dan kun je nog gebruik maken van een beloningssysteem. Knip samen een mooie tand uit en spaar stickers. Gaat het tandenpoetsen bij je peuter zonder problemen? Dan mag je peuter een sticker plakken. Heeft hij 10 (of 20) stickers gespaard, dan staat daar een kleine beloning tegenover. Liever geen snoepjes, want dat is weer slecht voor de tanden ?

Mee naar de tandarts

Wij raden je aan om je kind vanaf zijn tweede jaar mee te nemen naar de tandarts. Wanneer je zelf een afspraak hebt kun je je kind meenemen zodat hij of zij alvast kan wennen aan een bezoek aan de tandarts. Ze mogen dan alvast even op de stoel liggen en zien wat de tandarts allemaal doet. Veel peuters vinden dit heel erg interessant en zo is het moment waarop ze echt plaats moeten nemen in de stoel veel minder spannend!