Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
20 februari 2021

Tandenpoetsen met kinderen

Het is heel belangrijk om kinderen al vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan tandenpoetsen. Op die manier zorg je ervoor dat het een routine wordt en er later minder problemen komen. Het kan altijd voorkomen dat een kind op latere leeftijd toch nog een soort ‘angst’ ontwikkeld bij het poetsen. Maar door gelijk te beginnen met tandenpoetsen wanneer de eerste tandjes doorbreken zorg je ervoor dat deze problemen minder heftig of helemaal niet voorkomen.    

Van baby tot peuter

Er zijn voor baby’s tandenborstels waar ze heerlijk op kunnen kauwen. Dit is eigenlijk de eerste beleving van je kind met een tandenborstel. Deze speciale kauwborstels zorgen ervoor dat je baby het niet eng vindt om een tandenborstel in zijn of haar mond te hebben. Zodra de eerste tandjes doorkomen kun je beginnen met poetsen met een klein beetje tandpasta. Kijk daarbij goed naar tandpasta die geschikt is voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Deze tandpasta bevat minder fluoride en mag nog doorgeslikt worden.    

Aantal keren poetsen per dag

Bij baby’s en peuters tot 2 jaar is 1x per dag tandenpoetsen voldoende. Vanaf 2 jaar is het belangrijk om 2x per dag de tanden te poetsen. Je poetst de tanden dan ’s morgens en ’s avonds voordat je kind naar bed gaat. Het beste is om 3x per dag tanden te poetsen, omdat kinderen nog veel suikerhoudende dranken en tussendoortjes eten. Dit is echter niet altijd mogelijk en daarom is minimaal 2x per dag ook voldoende, mits er goed gepoetst wordt.    

Zelf poetsen

Kinderen willen heel graag alles zelf doen. Dat is een goede eigenschap, maar het is vooral de eerste jaren heel belangrijk dat je je kind helpt. Ga achter je kind staan voor een spiegel zodat ze kunnen zien hoe je de tandenpoetst. Kinderen kopiëren dan jouw manier van poetsen. Door achter je kind te staan kan je kind zijn of haar hoofd een beetje tegen jou aan laten rusten. Je kunt het hoofd dan met je andere hand ondersteunen en de lippen en wang een beetje opzij houden. Naarmate je kind ouder wordt, kun je hem of haar ook zelf tanden laten poetsen. Tot 10 jaar is het belangrijk om de tanden van je kind na te poetsen, zodat je zeker weet dat alle tanden en het tandvlees goed gepoetst worden. Doe dit vooral tijdens de poetsbeurt voor het slapen gaan.  

Poetsadvies

Wil je meer informatie over het tandenpoetsen met kinderen? Onze assistentes helpen je graag. Neem contact op voor meer informatie hierover.