Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
22 mei 2024

Tandheelkundige Mythen Ontkracht: De Waarheid Over Mondgezondheid

Mondgezondheid is een essentieel onderdeel van ons dagelijks welzijn, maar er bestaan veel misvattingen die kunnen leiden tot verkeerde gewoonten en onnodige zorgen. In deze blog ontkrachten we enkele van de meest voorkomende mythen over tandenbleken, suiker en gaatjes, en het gebruik van fluoride.


Mythe 1: Tandenbleken Beschadigt Je Tandglazuur

Een veelvoorkomende angst is dat tandenbleken je tandglazuur aantast en je tanden kwetsbaarder maakt. De waarheid is dat professionele tandenbleekbehandelingen, uitgevoerd door een tandarts, veilig zijn. Deze behandelingen maken gebruik van gecontroleerde concentraties bleekmiddelen die effectief zijn zonder je tandglazuur te beschadigen. Over-the-counter producten kunnen minder betrouwbaar zijn, dus het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen voordat je met een bleekbehandeling begint.
 

Mythe 2: Suiker Is De Enige Oorzaak Van Gaatjes

Hoewel suiker een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van gaatjes, is het niet de enige boosdoener. Gaatjes ontstaan door bacteriën in de mond die suikers en koolhydraten omzetten in zuur. Dit zuur kan het tandglazuur aantasten en uiteindelijk gaatjes veroorzaken. Andere factoren, zoals slechte mondhygiëne en genetische aanleg, spelen ook een rol. Het regelmatig poetsen en flossen van je tanden, samen met regelmatige tandartscontroles, is cruciaal om gaatjes te voorkomen.
 

Mythe 3: Fluoride Is Schadelijk Voor Je Gezondheid

Er is veel discussie over fluoride, maar het gebruik ervan in tandpasta en drinkwater is bewezen effectief in het voorkomen van tandbederf. Fluoride helpt het tandglazuur te versterken en maakt het minder vatbaar voor zuuraanvallen van bacteriën. De hoeveelheid fluoride in tandpasta en drinkwater is streng gereguleerd en veilig voor gebruik. Te veel fluoride kan fluorose veroorzaken, wat vooral een cosmetisch effect heeft, maar dit komt zelden voor bij normaal gebruik.
 

Mythe 4: Alleen Kinderen Krijgen Gaatjes

Gaatjes kunnen iedereen treffen, ongeacht de leeftijd. Naarmate we ouder worden, kunnen onze tandvleeslijnen zich terugtrekken, waardoor de wortels van de tanden bloot komen te liggen en gevoeliger worden voor gaatjes. Bovendien kunnen volwassenen gaatjes ontwikkelen rond oude vullingen en kronen. Regelmatige tandartsbezoeken en een goede mondhygiëne blijven essentieel, ongeacht je leeftijd.
 

Mythe 5: Harder Poetsen Is Beter

Veel mensen denken dat harder poetsen leidt tot schonere tanden, maar dit kan juist schade aanrichten. Te hard poetsen kan het tandglazuur slijten en het tandvlees irriteren, wat kan leiden tot tandgevoeligheid en terugtrekkend tandvlees. Gebruik in plaats daarvan een zachte tandenborstel en poets met een zachte, cirkelvormige beweging.
 

Conclusie

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over mondgezondheid en om niet te vallen voor veelvoorkomende mythen. Tandenbleken bij de tandarts is veilig, suiker is niet de enige oorzaak van gaatjes, fluoride is gunstig voor je tanden, gaatjes kunnen iedereen treffen en zacht poetsen is de juiste manier. Voor de beste zorg voor je mondgezondheid, raadpleeg regelmatig je tandarts en blijf op de hoogte van betrouwbare informatie. Door deze mythen te ontkrachten, hopen we dat je beter geïnformeerd bent over hoe je je mond gezond kunt houden. Heb je vragen of zorgen over je mondgezondheid? Maak een afspraak met onze praktijk en we helpen je graag verder!