Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
26 oktober 2021

Tips voor het verminderen van gevoelige tanden

Iedereen heeft er wel eens last van gehad. Dat moment waarop u uit het niets kiespijn krijgt en het ondraaglijk wordt. Dit kan komen door te koud of te warm drinken, of zelfs als u op een taai stuk voedsel bijt. In dit artikel leest u enkele tips om gevoelige tanden op natuurlijke wijze te verminderen en tandbeschadiging te voorkomen.

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Gevoelige tanden kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt en het kan moeilijk zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Sommige mensen ervaren gevoelige tanden als gevolg van gebitsproblemen, zoals blootliggende wortels of een gebarsten tand. Anderen kunnen gevoelige tanden hebben vanwege terugtrekkend tandvlees of door tandenknarsen tijdens het slapen. Gevoelige tanden hoeven niet alleen een tandheelkundige oorzaak te hebben. Dit kan ook komen door het gebruiken van zure voedingsmiddelen en dranken, het consumeren van bevroren voedsel en dranken of door te hard poetsen. Er zijn dus een aantal manieren waarop u uw tandglazuur kan verslechteren. Maar er zijn zeker ook een aantal manieren waarop u deze kan verbeteren.

Tips om tandschade te voorkomen

Tandgevoeligheid is een veelvoorkomend probleem, dat meestal wordt veroorzaakt door glazuurbederf, tandslijtage of tandvleesaandoeningen. Hieronder een aantal manieren om schade te voorkomen of te verminderen:
  • Poets uw tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten met een fluoride tandpasta om tandplak weg te houden en het glazuur van uw tanden te versterken.
  • Verminder de inname van zure voedingsmiddelen en dranken zoals koffie, frisdrank en vruchtensap om schade aan het glazuur te voorkomen.
  • Er zijn ook een aantal natuurlijke middelen zoals kruidnagel of tea tree olie vanwege de antibacteriële werking.

Omgaan met geïrriteerde zweertjes in de mond

Ook kunt u zweertjes in de mond krijgen. Dit zijn een van de meest voorkomende orale problemen waarmee we worden geconfronteerd. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals stress, uitdroging of overmatig poetsen. Spoelingen met zoutoplossing werken hier goed tegen omdat ze helpen verloren vloeistoffen te vervangen door te werken als een natuurlijke mondspoeling. Ze hebben ook antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen voorkomen dat bacteriën in de mond verspreiden. De volgende tip is om een plaatselijke verdovende zalf te gebruiken. Dit soort zalven werken goed omdat ze uw lippen verdoven, zodat u geen irritatie voelt. Heeft u hulp nodig bij het verminderen van gevoelige tanden? Neem dan contact op met uw tandarts in Breda voor deskundig advies!