Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
20 juni 2021

Van melkgebit naar blijvend gebit

Wanneer een baby geboren wordt, heeft hij of zij natuurlijk nog geen tandjes. De eerste tandjes komen door wanneer de baby ongeveer 6 maanden oud is. Maar het kan ook tot 12 maanden duren voordat een eerste melktandje verschijnt. Dit is niets om u zorgen over te maken. Meestal is het gebit compleet wanneer uw kind 30 maanden oud is. Een melkgebit bestaat uit 20 tanden: 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen.

Poetsen van het melkgebit

Zodra de melktandjes van uw kind doorkomen is het belangrijk om te poetsen. Niet alleen voor het schoonmaken van de tanden, maar ook om uw kind te laten wennen aan het poetsen van de tanden. Wanneer u gelijk begint met poetsen wanneer de eerste tanden doorkomen is uw kind gewend aan het ritueel en zal dit later minder problemen opleveren. Tot twee jaar is 1x per dag poetsen voldoende, bij voorkeur voor het slapen gaan. Tijdens het slapen is er minder speeksel in de mond van uw kind. Het speeksel beschermt de tanden.

De overgang naar een blijvend gebit

Wanneer uw kind ongeveer 6 jaar is komen de melktandjes los en vallen eruit. Hiervoor in de plaats komen de nieuwe, blijvende tanden door. Het blijvende gebit bestaat normaliter uit 32 tanden en kiezen. Per kaakhelft komen er 16 tanden door: 4 snijtanden, 2 hoektanden, 8 kiezen en 2 verstandskiezen. Het wisselen van de kiezen duurt van 6 tot 12 jaar. De verstandskiezen komen nog veel later door. Dit is bij de meeste mensen tussen hun 18e en 24e levensjaar.

Naar de tandarts met uw kind

Wanneer uw kind 2 jaar is, is het niet alleen belangrijk om 2x per dag te poetsen, maar ook om uw kind mee te nemen wanneer u een bezoek brengt aan de tandarts. Zo kan uw kind wennen aan de bezoekjes aan de tandarts en het voorkomt angst. Wilt u meer weten over het poetsen van de melktandjes of een bezoek aan de tandartsen van Mondzorg Brabant? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.