Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
19 augustus 2021

Waarom moet ik een röntgenfoto maken?

Tijdens een bezoek aan de tandarts wordt uw gebit grondig nagekeken op gaatjes en andere mondproblemen. De tandarts gebruikt hierbij een spiegeltje en een sonde. De sonde is een klein haakje waarmee oneffenheden op en rond de tanden weggehaald kunnen worden. Hierdoor kunnen de tandartsen van mondzorg Brabant controleren of het slechts een stukje vuil is dat zich tussen de tanden bevind of dat er meer aan de hand is.  

Extra controle

Met de sonde en het spiegeltje ziet de tandarts alleen de buitenkant van de tanden, kiezen en het tandvlees. Wanneer we vermoeden dat er een gaatje in een kies, vulling of kroon zit, is het soms ook nodig om ‘in’ de kiezen of het kaakbot te kijken. Dan kan een röntgenfoto noodzakelijk zijn.  

Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto is een foto die met behulp van röntgenstraling wordt gemaakt. De röntgengolven dringen door het lichaam heen waardoor we een beeld krijgen van de inwendige bouw van uw mond. U krijgt een plaatje in uw mond en het apparaat wordt op uw mond geplaatst. Daarna wordt het apparaat kort ingeschakeld en wordt de straling opgevangen door de röntgenfoto en kan uw gebit worden gecontroleerd. De foto kleurt zwarter afhankelijk van de doordringbaarheid van het weefsel.  

Röntgenfoto voor extra informatie

Zoals we al vertelden kan een röntgenfoto noodzakelijk zijn om extra informatie te verschaffen. Dit is niet alleen om gaatjes te ontdekken, maar het kan ook belangrijk zijn om schade te voorkomen bij tandbederf of het verlies van botweefsel. Ook kan de tandarts bij een röntgenfoto bij kinderen alle tanden en kiezen zien die nog moeten doorbreken. Deze controle is belangrijk om de stand van de tanden in de gaten te houden. Verder worden röntgenfoto’s gebruikt om te controleren of een implantaat goed zit, een wortelkanaalbehandeling goed verloopt, hoe de gezondheid van het kaakbot is  en of er bijvoorbeeld resten tandwortels zijn achtergebleven na het trekken van een kies.  

Mondzorg Brabant helpt u verder

Een röntgenfoto wordt altijd in overleg met u gemaakt. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.