Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
15 december 2020

Wat is de beste manier om je tanden te poetsen

Je wilt graag een stralende glimlach en een gezonde mond. Dit bereik je door goed te poetsen. Tandenpoetsen zorgt ervoor dat er geen tandplak op je tanden en kiezen achterblijft. Ook is het belangrijk om je tandvlees mee te poetsen, daardoor blijft het gezond en goed doorbloedt. Onze tandartsen hebben een aantal poetstips voor je op een rijtje gezet.  

Hoe vaak moet ik poetsen?

Het beste is om drie keer per dag je tanden te poetsen, maar we begrijpen dat dat niet altijd mogelijk is. Daarom adviseren wij om twee keer per dag je tanden te poetsen, na je ontbijt en voor het slapen gaan. Op die manier zorg je ervoor dat je tanden mooi schoon blijven gedurende de dag en nacht.  

Elektrische tandenborstel vs. hand-tandenborstel

Hoe je je tanden het beste kunt poetsen is ook afhankelijk van je tandenborstel. Heb je een hand-tandenborstel of poets je elektrisch? Wij adviseren altijd om gebruik te maken van een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt je tanden beter schoon en is gemakkelijker in gebruik. Kies daarom het liefst altijd voor een elektrische tandenborstel.  

De drie B’s

Bij het poetsen van je tanden is het belangrijk om altijd de drie B’s aan te houden. Je poetst bij zowel je tanden als kiezen de Bovenkant, Binnenkant en Buitenkant. Wanneer je de drie B’s in gedachten houdt, kun je geen enkel deel van je tanden vergeten. Je moet dan alleen de achterkant van je achterste kiezen niet vergeten! Dat is het verste stuk in je mond en wordt door veel mensen overgeslagen. Doordat het zo ver in je mond zit, is het ook een plaats waar veel etensresten en tandplak achterblijft.  

Poetsen met een hand-tandenborstel

Wanneer je met een hand-tandenborstel poetst, begin je door je tandenborstel in een hoek van ongeveer 45 graden op je tanden te zetten, in de richting van je tandvlees. Maak tijdens het poetsen korte heen-en-weerbewegingen. Poets ook je tandvlees mee, maar let op dat je niet te hard drukt dan kun je je tandvlees beschadigen. Vergeet ook niet je tong te poetsen wanneer je klaar bent met al je tanden en kiezen. Op je tong zitten veel bacteriën die een slechte adem kunnen veroorzaken. Je kunt je tong poetsen met je tandenborstel, maar er zijn ook speciale tongschrapers. Wanneer je je tong mee poetst voelt je mond extra fris.  

Poetsen met een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel maakt zelf de poetsbeweging. Ieder merk elektrische tandenborstel maakt deze beweging op een andere manier. Tijdens het poetsen is het belangrijk dat je iedere tand aandacht geeft en er ook op let dat je de ruimte tussen je tanden goed mee poetst. Verder kun je het beste met een horizontale beweging al je tanden een goede poetsbeurt geven.  

Een gezonde mond

Ga voor een gezonde mond en poets je tanden twee maal per dag. Wil je meer informatie over hoe je het beste kunt poetsen? Neem contact op met onze assistentes, zij helpen je graag verder.