Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
16 oktober 2023

De Procedure van een Wortelkanaalbehandeling: Wat te Verwachten

Endodontologie, beter bekend als een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling, is een tandheelkundige procedure die vaak wordt uitgevoerd om acute kiespijn te verlichten of wanneer een tand of kies ontstoken is. In dit artikel willen we je inzicht geven in wat je kunt verwachten tijdens een zenuwbehandeling bij Mondzorg Brabant in Breda.  

Waarom een Zenuwbehandeling?

Een zenuwbehandeling is nodig wanneer iemand last heeft van ernstige kiespijn of wanneer er sprake is van een ontsteking in een tand of kies. Vaak zijn (acute) pijnklachten een duidelijke indicatie voor een zenuwbehandeling, maar soms kan de behoefte aan deze behandeling ook worden vastgesteld tijdens een reguliere tandartscontrole, zelfs als er nog geen duidelijke symptomen zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan een zenuwbehandeling vrijwel altijd pijnloos worden uitgevoerd dankzij de effectieve verdovingstechnieken die tegenwoordig beschikbaar zijn. Dus, als je een zenuwbehandeling in onze praktijk in Breda moet ondergaan, hoef je je geen grote zorgen te maken over pijn of ongemak.  

De Procedure van een Zenuwbehandeling

  1. Voorbereiding: Bij een zenuwbehandeling begint de tandarts met de voorbereiding. Als de zenuw in de tand of kies nog 'leeft', wordt er eerst plaatselijke verdoving toegediend om ervoor te zorgen dat je geen pijn zult voelen tijdens de procedure.
  2. Toegang tot het Kanaal: Vervolgens wordt de tand of kies geopend om toegang te krijgen tot de holle binnenkant, waar de zenuw en het weefsel zich bevinden. Dit wordt gedaan om de beschadigde of ontstoken zenuw te verwijderen.
  3. Reiniging en Vullen: Het binnenste kanaal van de tand wordt grondig gereinigd om alle resterende zenuwweefsel en bacteriën te verwijderen. Daarna wordt het kanaal gevuld met een rubberachtig materiaal om het te isoleren en te beschermen.
  4. Afdichting: Ter afsluiting wordt een vulling geplaatst over de behandelde tand of kies. Als de tand verzwakt is, kan deze ook worden voorzien van een kroon om de stabiliteit te herstellen.
Omdat er meestal meerdere wortelkanalen in een tand of kies zijn, kan de totale duur van de behandeling variëren, maar het duurt meestal ongeveer anderhalf uur. Als je dat wenst, kun je er bij Mondzorg Brabant voor kiezen om de behandeling over meerdere sessies te verdelen, zodat zowel jij als je gebit de tijd krijgen om te herstellen van de ingreep.  

Preventie en Afspraak maken

Heb je last van acute kiespijn of wil je liever een zenuwbehandeling voorkomen? Maak dan direct een afspraak in onze praktijk in Breda via onderstaande knop. Onze specialisten staan klaar om je te helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen of het verlichten van klachten met betrekking tot endodontologie. Bij Mondzorg Brabant streven we ernaar om jouw mondgezondheid te bevorderen en je te voorzien van professionele zorg.