Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
9 oktober 2020

Goed onderhoud van je kunstgebit is belangrijk

Veel mensen hebben een kunstgebit. Het onderhoud van je gebit is heel belangrijk en soms zelfs nog belangrijker dan het poetsen van je eigen tanden. Waarom? We leggen het je graag uit in deze blog.  

Een bron van bacteriën

Je mond is een bron van bacteriën. Het is er altijd vochtig en warm waardoor bacteriën heel snel groeien. Dit is de belangrijkste reden waarom je je kunstgebit goed moet onderhouden. Deze bacteriën kunnen namelijk voor problemen in je mond veroorzaken. Ze kunnen zorgen voor wondjes. Dit is niet alleen pijnlijk maar het kan ook gevaarlijk zijn. Daarbij zorgen bacteriën voor een nare geur, wat vanzelfsprekend ook niet prettig is. Je mond is een spiegel van je gezondheid, wanneer je je mond goed onderhoudt voel je je beter en gezonder. Wanneer je een gedeeltelijke prothese hebt, is het onderhoud daarvan eigenlijk nog belangrijker. De bacteriën tasten dan niet alleen je tandvlees aan, maar ook je eigen tanden. Hierdoor zullen gaatjes ontstaan en kun je veel pijn krijgen. Naast de gezondheid van je mond is het poetsen van je kunstgebit ook belangrijk omdat sommige soorten eten vlekken kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan rode wijn of thee. Door goed te poetsen en gebit regelmatig schoon te maken, voorkom je blijvende vlekken.  

Een gezonde mond zorgt voor een stralende glimlach

Als je graag een goede mondgezondheid wilt, dan is het belangrijk om je kunstgebit iedere dag goed te poetsen. Maar niet alleen je gebit, je hele mond. Poets iedere avond je mond met een zachte tandenborstel. De zachte ronddraaiende beweging bevordert de doorbloeding waardoor je tandvlees gezond blijft. We raden je ook aan om je tong mee te poetsen. Vooral op de achterkant van je tong hopen veel bacteriën zich op. Als je je tong goed mee poetst heb je altijd een fris gevoel in je mond en weet je zeker dat je alle bacteriën verwijderd. Een andere tip van ons is het afspoelen van je kunstgebit en het spoelen van je mond na iedere maaltijd. Dit kan heel snel en kort. Het zorgt ervoor dat alle etensresten worden verwijderd die zijn achtergebleven.  

Hoe maak je je kunstgebit schoon?

Het poetsen van je kunstgebit is het belangrijkste. Haal je gebit uit je mond en poets hem met een speciale protheseborstel en kunstgebit reiniger of een prothese tandpasta. Gebruik altijd speciale tandpasta, gewone tandpasta bevat schuurmiddelen en deze kunnen je kunstgebit beschadigen. Deze schuurmiddelen zorgen voor krassen en dat is zonde. Poets je gebit altijd boven een bak of gootsteen gevuld met water. Het kan altijd gebeuren dat hij tijdens het poetsen uit je handen glijdt. Wanneer dat gebeurd valt hij in het water en raakt hij niet beschadigd. Je moet je kunstgebit ook regelmatig schoonmaken in een bakje met prothesereiniger. Hierin laat je het gebit weken. De prothesereiniger zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood en ernstige vuiligheid wordt losgeweekt. Let erop dat je de aanwijzingen van de prothesereiniger goed opvolgt om beschadigingen te voorkomen. Sommige van deze middelen zijn agressief en dus is het correct opvolgen van de instructies belangrijk. Als je je kunstgebit iedere dag poetst en regelmatig schoonmaakt dan gaat deze langer mee en heb je minder problemen tijdens het dragen. Volg onze adviezen goed op en je zult vele jaren plezier hebben van je kunstgebit. Wil je meer informatie over het onderhoud? Onze assistentes kunnen er alles over vertellen.