Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
13 oktober 2022

Hoe duurzaam is jouw mondverzorging?

Ben jij je bewust van de aantallen plastic en de liters water die je dagelijks gebruikt voor je mondzorgroutine? Tegenwoordig draait alles om duurzaamheid. Het is goed om je bewust te zijn van hoe duurzaam je leeft, en dus ook in de badkamer. In deze blog behandelen we hoe jij je mondverzorgingsroutine een stukje groener kunt maken.

De tandpastatube

Laten we beginnen met het besparen van tandpasta en zo dus ook plastic. Heb je enig idee hoeveel tandpasta er gemiddeld blijft zitten in de tube wanneer je denkt dat deze op is? 5 tot 20 % blijft nog in de tube achter! Een handige oplossing hiervoor is om de tube met een schaar open te knippen en zo de resterende tandpasta te gebruiken. Nog een belangrijke toevoeging hieraan is om het aantal tandpasta per poetsbeurt te beperken. Je ziet nog vaak dat mensen onnodig veel tandpasta gebruiken. Een tandpastabolletje met de grote van een erwt is al voldoende voor een goede reiniging.

Tandenborstel

Naast plastic verpakkingen is de plastic tandenborstel ook helemaal normaal geworden. Daarnaast hebben mensen ook een gewoonte ontwikkeld om gemiddeld om de 4 maanden van tandenborstel te wisselen en de oude weg te gooien. Dit zorgt natuurlijk voor enorme aantallen plastic afval. Om dit te verminderen kan je ervoor kiezen om een duurzame tandenborstel aan te schaffen. Je hebt duurzame alternatieven zoals de elektrische of sonische tandenborstel, de plastic borstel met verwisselbare kop, maar ook typen borstels van bamboe of suikerriet. De borstels van bamboe en suikerriet zijn grotendeels biologisch afbreekbaar, maar helaas zijn de haren vaak nog wel van Nylon.

(Mondspoel)water besparen

Enorm veel mensen laten de kraan aanstaan tijdens het tandenpoetsen. Dit is natuurlijk onnodig en dit verspilt ook nog eens erg veel water! Om de 2 minuten verspil je hier 12 liter water mee. Doe dit, elke poetsbeurt, 5 dagen lang en je kunt een volledige badkuip vullen van 120 liter! Daarnaast is naspoelen na het tandenpoetsen ook helemaal niet nodig. Sterker nog, het is beter voor je tanden om alle tandpasta uit te spugen en niet gelijk de overige tandpasta weg te spoelen. Zo kan je ook weer kleine beetjes water besparen. Nog een manier om plastic te besparen in de badkameris om te stoppen met mondspoeling producten. Deze zijn meestal overbodig en leveren grote hoeveelheden plastic afval op.