Wij zijn nu geopend

Hoe herken je een gaatje in je tanden?

Een gaatje in je tanden kan erg vervelend zijn. De zogeheten cariës gaan vaak gepaard met pijn tijdens het drinken van iets warms of kouds. Ruim 80% van de volwassenen in Nederland heeft een of meerdere gaatjes, en dat terwijl het vrij eenvoudig te voorkomen is.

Hoe ontstaan gaatjes?

Het is niet geheel onbekend dat er tegenwoordig in (bijna) alle voedingswaren suiker zit. Bacteriën in je mond zetten deze suikers met elke hap of slok om in een zuur. In eerste instantie wordt het glazuur aangetast door dit zuur. Glazuur dient als beschermlaag van je tanden en speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je gebit. Na verloop van tijd lost de onderliggende beschermlaag van je tanden ook op. Deze onderliggende beschermlaag wordt het Dentine genoemd. Er ontstaat vervolgens een klein gaatje (cariës).

Hoe herken je een gaatje?

Een gaatje is soms lastig te herkennen. Het komt zelfs regelmatig voor dat je een gaatje hebt zonder dat je er last van hebt. Om te voorkomen dat een ongemerkt gaatje groter en pijnlijk wordt, luidt het advies om minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor periodieke controle. Tijdens de periodieke controle wordt het gebit grondig onderzocht op afwijkingen of eventuele gaatjes.

 

Heeft u twijfels over de gezondheid van uw gebit? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak. Voorkomen of vroegtijdig bestrijden is in deze situatie altijd beter dan genezen.

Hoe kan je voorkomen dat er gaatjes ontstaan in je tanden?

Er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat u geen gaatjes krijgt. Een slechte mondhygiëne ligt ten grondslag aan het ontstaan van gaatjes. Het is daarom van belang om na te gaan of uw methodes bijdragen aan een gezond en sterk gebit. Gebruikt u bijvoorbeeld nog een (minder effectieve) handmatige tandenborstel? Dan is het aan te raden om over te stappen naar een elektrische tandenborstel. Ook het gebruik van aanvullende middelen zoals tandenstokers, ragers of flosdraad zijn tegenwoordig niet meer weg te denken als het gaat om een goede routine.

 

Zoals inmiddels wel bekend is, speelt suiker een zeer grote rol in het ontstaan van gaatjes. Probeer de inname van suiker te beperken door minder frisdrank te drinken of door minder te snacken tussendoor. Hierdoor beperk je het aantal eet- en drinkmomenten op een dag. Zo geef je de bacteriën minder kans om de suikers om te zetten in de afbrekende zuren.

 

Behandelen van de gaatjes

Als u eenmaal een gaatje heeft, is het niet mogelijk om dit zelf te behandelen. Een afspraak bij de tandarts is in dit geval noodzakelijk. Als u een gaatje niet behandeld kunnen ze op den duur afbreken. In het ergste geval moeten ze in een vergevorderd stadium zelfs verwijderd worden.

 

De tandarts controleert eerst zorgvuldig uw tanden en stelt vast of het daadwerkelijk om een gaatje gaat. Als de tandarts besluit om over te gaan tot behandelen, wordt de tand eerste goed schoongemaakt. Vervolgens wordt het aangetaste deel van de tand of kies verwijderd. Dit wordt weer netjes opgevuld met composiet. Tot slot wordt het composiet (indien nodig) bijgeslepen zodat de tanden weer goed aansluiten op elkaar.

 

Heeft u last van een gaatje of wilt u langskomen ter controle? Maak dan direct een afspraak bij uw tandarts in Breda.

 

Maak nu een afspraak!

Onze specialisten staan, ook bij spoed, klaar om u te helpen met al uw tandheelkundige problemen en vraagstukken. 

1.000+ patiënten gingen u voor

Je vindt ons aan het Dr Struyckenplein 67 – 68
4812 TA te Breda. We zijn geopend op werkdagen van 09:00 tot 17:00. Op zaterdag tot 15:00 (alleen voor reparatie van uw kunstgebit).