Wij zijn maandag weer geopend

Is jouw mond eigenlijk wel gezond?

Ruim 30% van de Nederlandse bevolking zegt momenteel niet tevreden te zijn over de gezondheid van hun mond.

 

“Mensen die de gezondheid van hun mond wel als goed beschouwen gaan vaker naar de tandarts dan degenen met een minder goede mondgezondheid” zegt het CBS.

 

Oorzaken van een slechte mondgezondheid

Een slechte mondgezondheid ontstaat niet doordat je een of twee keer je tanden vergeet te poetsen. Het is vaak een opstapeling van meerdere problemen of klachten die uiteindelijk voor grotere problemen zorgen. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen? Dan bestaat de kans dat jouw mond daar de dupe van is. Sommige medicijnen veroorzaken namelijk een droge mond, en dat terwijl speeksel een erg belangrijke rol speelt in de bescherming van je tanden. Drink je daarnaast ook nog eens onvoldoende water om de droge mond tegen te gaan, dan kan de gezondheid van jouw mond snel achteruitgaan. Zoals je ziet kan de oorzaak minder voor de hand liggend zijn dan je denkt. Wij adviseren dan ook om een tandarts of mondhygiënist te raadplegen als je twijfelt of klachten ervaart.

 

Veelvoorkomende oorzaken van een slechte mondgezondheid zijn:

  • Gebrek aan vitaminen C, D & E
  • Roken
  • Slechte routine
  • Te lang met klachten rondlopen
  • Slechte eet- en drinkgewoontes

 

Wat zijn de gevolgen van een slechte mondgezondheid?

Uit onderzoeken is gebleken dat het hebben van een slechte mondgezondheid kan bijdragen aan een aantal serieuze gezondheidsklachten.

 

  • Een verhoogde kans op een hartaanval met 30 tot 40%. Ernstig ontstoken tandvlees kan de oorzaak zijn van bacteriën die in de bloedbaan komen. Deze bacteriën kunnen een hart- of herseninfarct veroorzaken. Ontstoken tandvlees is een veelvoorkomend probleem bij volwassenen in Nederland. Heeft u al langere tijd last van ontstoken tandvlees? Maak dan een afspraak bij de tandarts.
  • Een vermindering van je weerstand.
  • Parodontitis kan een bijdrage leveren aan het krijgen van dementie. Echter, het krijgen van dementie kan veel verschillende oorzaken hebben. Recente studies laten zien dat een chronische ontsteking als parodontitis, geassocieerd wordt met cognitieve stoornissen.
  • Verhoogde kans op een longontsteking.

 

Hoe kan ik de gezondheid van mijn mond verbeteren?

  • Periodiek op controle bij de tandarts. Hoe vaak u daadwerkelijk gaat, is natuurlijk volledig aan u zelf. Het advies vanuit de zorg is om minimaal twee keer per jaar op periodieke controle te gaan bij de tandarts. Tijdens een bezoek aan de tandarts wordt je gebit volledig gecontroleerd. Ziet de tandarts een afwijking? Dan kan er soms onmiddellijk actie ondernomen worden. Soms kan dat helaas niet. Dan wordt er op korte termijn een vervolgafspraak gemaakt om jou zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.
  • Regelmatig op bezoek gaan bij een mondhygiënist is ook belangrijk voor de gezondheid van je mond. Bij een bezoek aan de mondhygiënist worden al je tanden grondig schoongemaakt. Het verwijderen van tandplak en tandsteen is een essentieel onderdeel voor het gezond houden van je gebit. Daarnaast kan je advies vragen over het schoonhouden van je mond en tanden.
  • Een goede routine is het halve werk. Probeer elke dag je tanden schoon te houden door te poetsen, flossen en te spoelen. Hoe je dat doet, lees je hier
  • Gezonder eten en minder frisdrank drinken. Het doel is om minder suikers te consumeren. Te veel suiker is namelijk niet alleen slecht voor je tanden, maar ook voor je gezondheid!

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonde mond! Geen idee waar je moet beginnen? Maak een afspraak bij Mondzorg Brabant of de tandarts bij jou in de regio.

Maak nu een afspraak!

Onze specialisten staan, ook bij spoed, klaar om u te helpen met al uw tandheelkundige problemen en vraagstukken. 

1.000+ patiënten gingen u voor

Je vindt ons aan het Dr Struyckenplein 67 – 68
4812 TA te Breda. We zijn geopend op werkdagen van 09:00 tot 17:00. Op zaterdag tot 15:00 (alleen voor reparatie van uw kunstgebit).