Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
14 november 2021

Is tanden bleken veilig?

Een wit en stralend gebit is erg gewild in de huidige maatschappij. Er is een groot aanbod van bedrijven die jou hagelwitte tanden en een stralende glans op jouw gebit bieden. Helaas is dit niet altijd mogelijk en kan het zelfs schade veroorzaken aan jouw gebit. In dit artikel lees je hoe tanden bleken in z’n werk gaat.

Natuurlijke verkleuring

Het kan zijn dat je tanden niet allemaal dezelfde kleur hebben. De kleur en dikte van je tandbeen is vooral bepalend voor de kleur van je tand of kies. Het glazuur wat zich op de tanden bevindt is nagenoeg altijd doorzichtig met een witte waas. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen, waardoor deze vaak ook duidelijk meer geel uitvallen. Naarmate je ouder wordt zullen je tanden ook van kleur veranderen, omdat de vorming van tandbeen door blijft gaan terwijl het glazuur juist dunner wordt door slijtage.

Verschillende bleekmethodes

Tanden kunnen witter gemaakt worden op verschillende manieren. Dit is meestal afhankelijk van de mate en oorzaak van de verkleuring van de tanden. Afhankelijk van de mate van verkleuring kan de totale behandeling variëren van één uur tot zes weken. Er zijn twee verschillende methodes om tanden te bleken: het bleken van binnenuit bij een verkleurde dode tand en het bleken van buitenaf bij een verkleurde levende tand. Er zijn veel producten voor het bleken van tanden op de markt. De effectiviteit van een product hangt af van de concentratie waterstofperoxide en de ingrediënten die het bevat. De volgende factoren kunnen de effectiviteit van een tandenbleekmiddel bepalen:
  • De concentratie waterstofperoxide in het product
  • Het percentage carbamideperoxide in het product
  • Het type en de hoeveelheid ingrediënten die worden gebruikt bij het bleken van tanden

Na de behandeling

Na het ondergaan van een bleekbehandeling wordt het aangeraden om een aantal dagen af te zien van de consumptie van producten die veel kleurstoffen bevatten. Denk hierbij aan wijn, koffie, thee en andere producten. Roken is ook zeer schadelijk voor pas gebleekte tanden. Over het algemeen blijven de resultaten van een bleekbehandeling 2 tot 3 jaar gehandhaafd. Raadpleeg altijd eerst een tandarts of mondhygiënist wanneer je een bleekbehandeling wilt laten doen.
Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 134 beoordelingen
js_loader