Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
20 mei 2021

Roken en de invloed op uw mondhygiëne

Roken is niet goed voor de gezondheid en de meeste rokers beseffen dat zelf ook. Echter is stoppen vaak een uitdaging door de hoge verslavingsfactor waardoor men vaak blijft roken en stoppogingen regelmatig mislukken.   In 2020 rookte ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking. Dit getal daalt al jaren, door diverse campagnes en hulpmiddelen. In 2015 rookte nog 25% van de volwassen bevolking. Bij roken denkt men vaak dat het alleen slecht is voor de longen, hart en de huid. Echter heeft roken ook een flink negatieve invloed op uw gebit. In dit blog zetten wij op een rij wat de gevolgen van roken zijn en wat wij, als tandarts in Breda, kunnen doen om eventuele schade te herstellen.  

Slechter tandvlees

Rokers hebben over het algemeen een minder gezond tandvlees dan personen die niet roken. Het gevolg hiervan is dat er kans op parodontitis ontstaat. Dat is een tandvleesontsteking die meerdere oorzaken kent. Soms is het een combinatie van factoren waardoor dit ontstaat. Ontstoken tandvlees is te herkennen aan donkerrood en soms bloedend tandvlees. Onze mondhygiënisten kunnen door middel van een meting duidelijk de symptomen van tandvleesontsteking herkennen en een behandelplan opstellen.  

Tandplak

Tandplak hecht zich aan het tandglazuur. Het bestaat voor 70% uit bacteriën die kunnen zorgen voor gaatjes. Rokers hebben op het algemeen meer kans op gaatjes dan niet-rokers. Dit komt omdat bij rokers tandplak sneller aangroeit. Daarnaast is de samenstelling van de aantallen bacteriën groter dan bij personen die niet roken. Voor mensen die roken is het daarom van extra groot belang om extra alert te zijn op de mondhygiëne. Denk hierbij aan goed poetsen, tussen de tanden reinigen en flossen.  

Betere gezondheid van het gebit en de mond

Onze mondhygiënisten in Breda kunnen u helpen met een behandelplan om de negatieve effecten van het roken op uw gebit en mond te verminderen. Echter is het allerbeste advies om hulp te zoeken bij het stoppen met roken, zodat u uiteindelijk rookvrij door het leven gaat. Al na 2-6 weken heeft stoppen een positief effect op uw mondgezondheid. Uw tandvlees kan zich beter herstellen. De doorbloeding verbetert en ook hebben mondhygiëne behandelingen een beter effect en slaan beter aan. Bent u gestopt met roken? Trakteer u zelf dan op een professionele gebitsreiniging. Uw gebit zal gezonder zijn en worden. Wij helpen u graag verder in onze praktijk in Breda!