Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
4 september 2020

Wanneer heb ik kroon- en brugwerk nodig?

Het kan ons allemaal gebeuren: een of zelfs meerdere van je tanden breken af of moeten getrokken worden. Dit kan zijn doordat de tand niet meer gezond is en heel erg pijn doet of door een val. Heel erg vervelend en het zorgt ervoor dat je mooie glimlach ineens niet meer zo mooi is. Gelukkig zijn er veel oplossingen voor dit soort problemen en één daarvan is kroon- en brugwerk.  

Wat is een kroon?

Een kroon is gemaakt van porselein en vervangt een tand of kies. De kroon wordt als het ware over de kapotte tand of kies geplaatst of vervangt deze in zijn geheel als de tand eruit is. Een kroon wordt aangepast aan je eigen tanden of kiezen zodat het geheel er heel mooi en natuurlijk uitziet. Niemand kan dan zien dat je een kroon hebt. Het is dus een mooie oplossing voor afgebroken of slechte tanden en kiezen.  

Wat is brugwerk?

Soms is één kroon niet voldoende om de schade in je mond te herstellen en zijn er meerdere kronen nodig. In dit geval gaan we aan de slag met brugwerk. Dit brugwerk zorgt ervoor dat de kronen voldoende houvast hebben in je mond. De kronen worden door middel van het brugwerk aan je omliggende tanden en kiezen vast gemaakt. Door het brugwerk zitten de kronen goed vast en krijg je geen problemen met praten, eten en drinken. Het is ook mogelijk om een kroon vast te maken op een implantaat. Dit is een oplossing wanneer je een kroon nodig hebt en deze niet aan de eigen tanden vast gemaakt kan worden.  

De verzorging van een kroon

Een kroon- en brugwerk bestaan altijd uit minimaal 3 verbonden elementen. Het kan dus zijn dat je voor het plaatsen van een kroon meerdere malen naar de tandarts moet komen. Ook daarna is het belangrijk om je gebit goed schoon te houden en jaarlijks te laten controleren. Net als bij je ‘gewone’ tanden is 2 keer per dag poetsen voldoende. Gaat je kroon los? Maak dan gelijk een afspraak bij de tandarts. Etensresten en bacteriën kunnen anders onder je kroon terecht komen. Dit zorgt sneller voor problemen en ontstekingen aan het tandvlees dan bij je ‘gewone’ tanden. Een goede verzorging en regelmatige controles bij de tandarts zijn dus heel belangrijk wanneer je kronen en burgwerk hebt. Wil je graag meer informatie over kroon- en brugwerk? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.