Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
23 juli 2021

Wat kan ik doen tegen een slechte adem?

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem, vooral ’s morgens wanneer we net wakker worden. Ondanks dat het een veel voorkomend probleem is, rust er een enorm taboe op. Soms merkt u zelf niet dat u een slechte adem heeft. Het is dan nog vervelender wanneer mensen u uit de weg gaan. Het is daarom belangrijk om een slechte adem uit de taboe sfeer te halen. Als iemand niet weet dat hij of zij een slechte adem heeft, dan kan die persoon er ook niets aan doen om het te veranderen. Terwijl er heel veel manieren zijn om een slechte adem te verhelpen.  

Droge mond na het slapen

Wanneer we ’s morgens wakker worden hebben we vaak een droge mond en ‘ruiken’ we zelf ook dat we een slechte adem hebben. Dit is vaak gemakkelijk en snel op te lossen door een glas water te drinken. In dit geval wordt de slechte adem veroorzaakt door een gebrek aan speeksel in de mond. Tijdens het slapen wordt er minder speeksel aangemaakt en ontstaat er een onaangename geur. Een glas water of iets te eten is voldoende om de speekselproductie op gang te helpen.  

Slechte adem door een vieze tong

Een slechte adem wordt daarnaast vaak veroorzaakt door een ‘vieze’ tong. Het is heel belangrijk om tijdens het tandenpoetsen ook uw tong te poetsen. Wanneer we de tong onder een vergrootglas zouden bekijken dan zien we allemaal ribbelige weefsels. Deze weefsels zijn omring met bacteriële aanslag. Deze bacteriën breken het tongbeslag af. Het tongbeslag bestaat uit eiwitten en voedselresten. Tijdens het afbraakproces komen er sulfiden vrij, die de slechte-adem-lucht veroorzaken. Wanneer u de bacteriën helpt bij het schoonmaken van uw tong komen er minder sulfiden vrij. Zo voorkomt u een slechte adem.  

Andere oorzaken voor een slechte adem

Maar er zijn ook andere oorzaken waardoor u een slechte adem kunt hebben. De meest voorkomende redenen zijn: een tandvleesontsteking, problemen in de neus- en keelholte en roken of alcoholgebruik. Een tandvleesontsteking is te voorkomen door goed te poetsen, een tandenstoker te gebruiken en regelmatig een bezoek aan de tandarts te brengen. Wanneer de slechte adem wordt veroorzaakt door problemen in de neus- en keelholte dan is een bezoek aan een KNO-arts noodzakelijk.  

Tips

Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet waarmee u een slechte adem kunt voorkomen of verhelpen.
  1. 2 of het liefst 3x per dag de tanden poetsen en ook de tong goed mee poetsen.
  2. Kies voor een elektrische tandenborstel. Deze maakt zelf bewegingen welke u met een gewone tandenborstel niet kunt nabootsen. Daardoor worden uw tanden beter schoongemaakt.
  3. 1x per dag de ruimte tussen de tanden schoonmaken met een tandenstoker, rager of flosdraad.
  4. Gebruik een tongschraper om alle etensresten van uw tong te verwijderen.
  5. Drink ’s ochtends gelijk een glas water na het wakker worden.
  6. Let op uw voeding; kijk uit met te veel ui, knoflook en specerijen.
  7. Drink 2 liter water per dag.
  8. Stop met roken en te veel alcohol.
  9. Kauw suikervrije kauwgom om de aanmaak van speeksel te stimuleren en voor frisse adem.
  10. Bezoek 2x per jaar uw Tandarts in Breda.