Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.
Gaatjes en vullingen

Het bekende ‘gaatje’

De meeste mensen krijgen er vroeg of laat in hun leven wel eens mee te maken: het welbekende gaatje in een tand of kies. Een tand of kies die door tandbederf is aangetast zal opgevuld moeten worden. Dit gebeurt middels een vulling. De aangetaste substantie wordt verwijderd, de tandholte wordt gereinigd en vervolgens opgevuld met vulmateriaal.

Onze tandartsen in onze tandartsenpraktijk in Breda vullen het gaatje moeiteloos, al dan niet onder verdoving. Maak hier direct online een afspraak om een gaatje te laten vullen in onze praktijk in Breda of maak telefonisch een afspraak door ons te bellen op 076 – 78 511 50.

Gaatje laten vullen Breda

De meeste mensen zien er als een berg tegenop om een gaatje bij ons te laten komen vullen in onze tandartsenpraktijk in Breda. Niet altijd even terecht, want soms is een gaatje vullen een fluitje van een cent en kan het zelfs zonder verdoving.

Wanneer een tand of kies is aangetast door tandbederf zal deze gereinigd moeten worden. De tandarts boort in de aangetaste tand of kies om te kijken hoe ver het tandbederf heeft doorgezet. Hoe minder tandbederf, des te minder diep het gaatje is en des te minder pijn de ingreep ook zal zijn. Vervolgens wordt de tandholte gereinigd en opgevuld met vulmateriaal. Dit vulmateriaal kan bestaan uit amalgaam (metaal), dat grijs van kleur is, of uit composiet waarbij de kleur wordt aangepast aan die van de overige tanden en kiezen. Bij Mondzorg Brabant in Breda vullen we vrijwel altijd gaatjes met composietvullingen omdat deze mooier bij de rest van het gebit staan. Als er sprake is van ernstig tandbederf kunnen onze specialisten de ingreep uitvoeren onder plaatselijke verdoving zodat u weinig tot geen hinder ondervindt van de ingreep. Kort na het vullen van het gaatje kunt u weer zonder problemen genieten van uw maaltijd, al kan de tand of kies nog enige dagen wat gevoelig zijn na de ingreep.

Heeft u last van gaatjes in uw gebit? Wacht dan vooral niet langer en laat het gaatje vullen in onze praktijk in Breda! Des te sneller u er bij bent, des te minder hinder u zult ondervinden van de ingreep. Klik op de knop hieronder om direct een afspraak met onze tandartsen in te plannen!

Mondzorg.

21

Gaatjes en vullingen

Ze zijn helaas niet altijd te voorkomen: gaatjes. Of het nu om een gaatje in je tand of kies gaat, het is een ongemak dat het beste zo snel mogelijk verholpen wordt. Veel mensen stellen de behandeling uit, terwijl ze ergens wel weten dat een beginnend gaatje verhelpen eenvoudiger is.

Wat is een gaatje en waarom is het vullen hiervan noodzakelijk?

We spreken van een gaatje wanneer een tand of kies door tandbederf is aangetast. Een gaatje wordt ook wel cariës genoemd. Gevolg is dat de tand of kies opgevuld moet worden. Doet u dit niet, dan zal het gaatje groter worden wat resulteert in een wortelkanaalbehandeling of zelfs het verliezen van uw tand of kies. Niet vullen is dan ook geen optie.

Hoe wordt een gaatje bij Mondzorg Brabant gevuld?

Allereerst slijpen we het aangetaste deel van de tand of kies (cariës) weg. Uiteraard controleren we of er nergens cariës is blijven zitten. Is het gaatje dieper dan gedacht, dan brengen we eerst een onderlaag aan om de zenuw te beschermen. Voor het vullen van tanden of kiezen gebruiken wij composiet als vulmateriaal. Composiet is niet alleen de sterkste soort witte vulling die er bestaat, het sluit qua kleurstelling ook goed aan bij de rest van uw gebit.

Om ervoor te zorgen dat de vulling goed hecht zorgen we ervoor dat het tandoppervlak droog is. We behandelen de tand of kies eerst met een zuur en brengen een hechtlaag aan. Daarna is het tijd om het composiet aan te brengen, wat we uitharden door middel van belichting. Tot slot wordt het oppervlak van de vulling netjes afgewerkt, zo voelt uw tand of kies weer vertrouwd aan.

Is de behandeling pijnlijk?

Pijn is voor de meeste mensen hét argument om een gaatje niet te laten vullen. Niet altijd even terecht, soms is het vullen een zeer eenvoudige ingreep en kan dit zelfs zonder verdoving. De behandelend arts zal door in de aangetaste tand of kies te boren bepalen in hoeverre deze is aangetast. Alleen bij ernstig tandbederf kan besloten worden om te behandelen onder plaatselijke verdoving. Mocht u koste wat het kost de behandeling onder lokale verdoving willen doen, dan is dit ook mogelijk.

Hoe lang duurt een behandeling en wat zijn de risico’s?

Een behandeling varieert van 15 minuten tot een uur, afhankelijk van de grootte van de vulling. Aan het vullen van een gaatje zijn vrijwel geen risico’s verbonden. Wel kan het voorkomen dat grotere cariës, en dus ook een grotere vullingen, leiden tot een ontsteking.

Waar moet ik na de ingreep rekening mee houden?

Na het vullen van een gaatje kunt u pijnklachten hebben, doorgaans een gevolg van krimpspanning. Het boren in uw tand of kies veroorzaakt een wond en die heeft enige tijd nodig om te genezen. Dit kan enkele weken duren.

Ook is het mogelijk dat gevulde tanden en kiezen een aantal maanden gevoelig zijn voor warm of koud eten en drinken. Ook het bijten op harde dingen kan als gevoelig worden ervaren.

Wat kost een behandeling, en hoe zit het met vergoedingen?

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de vulling, het materiaal en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Kinderen tot 18 jaar zijn in de basis voor de behandeling gedekt, volwassenen dienen aanvullend verzekerd te zijn.

Wilt u weten wat de behandeling u onder de streep gaat kosten? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee en maken een passende begroting waarbij het budget en eigen bijdrage uitgebreid worden besproken.