Implantologie
Tandheelkundige implantologie
De tandheelkunde staat niet stil en er zijn tegenwoordig mogelijkheden die er eerder niet waren. Een voorbeeld hiervan is implantologie. Hiermee is het mogelijk om verloren gegane functies van tanden terug te krijgen door middel van implantaten. Een implantaat is een ‘kunstwortel’ gemaakt van titanium, waarvan het formaat gelijk is aan dat van een natuurlijke tandwortel. Omdat titanium doorgaans goed door het lichaam verdragen wordt, is dit metaal prima geschikt als materiaal voor implantaten. Het geplaatste implantaat neemt de functie van de tandwortel over, waardoor u weer goed kunt kauwen.
Kiezen vervangen
Implantaten kunnen een enkele tand of kies vervangen, maar ook meerdere tanden en kiezen wanneer die naast elkaar liggen (brug). Verder kunnen implantaten dienen als ondersteuning voor een volledige uitneembare prothese (‘klikgebit’).
Voorwaarde voor de plaatsing van implantaten is dat er genoeg bot aanwezig is waarop de implantaten bevestigd kunnen worden. Klik hieronder snel op de knop om een afspraak te maken in onze tandartspraktijk in Breda om de mogelijkheden rondom implantaten in uw persoonlijke situatie te ontdekken!
Implantaten Breda bij Mondzorg Brabant
Korte, pijnloze ingreep voor een duurzame oplossing
In onze tandartsenpraktijk in Breda vertellen we u graag persoonlijk hoe het behandelplan rondom implantaten er precies uitziet, maar voor uw beeldvorming hieronder kort de procedure zoals wij deze uitvoeren in onze praktijk in Breda:
Allereerst wordt het implantaat onder plaatselijke verdoving geplaatst. Dit is slechts een kortdurende ingreep. In de daaropvolgende periode groeit de implantaat vast aan het kaakbot. In deze periode krijgt u een noodvoorziening, zodat u niet zonder tanden of kiezen door het leven moet. Wanneer dit proces goed verlopen is, kan het kunstgebit erop worden vastgeklikt of kan een kroon of brug geplaatst worden.
De voordelen van implantaten
- Implantaten zijn een goede basis voor een prothese. Wie implantaten heeft, loopt niet het risico dat de prothese los gaat zitten.
- Implantaten voelen aan als de eigen, natuurlijke tanden en kiezen.
- Implantaten benaderen natuurlijke tanden het meest, zowel functioneel als esthetisch.
- Implantaten maken het overbodig dat er tanden bijgeslepen moeten worden wanneer er een brug gemaakt moet worden als er een verloren gegane tand of kies vervangen moet worden.
- Implantaten kunnen het slinken van het kaakbot tegengaan, doordat het kaakbot op een natuurlijke manier wordt belast.
Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van implantaten in uw persoonlijke situatie? Kom snel langs in onze praktijk in Breda! Maak via onderstaande knop direct een afspraak met onze specialisten!.
Alles over implantologie uitgelegd
Het verliezen van één, of meerdere tanden is vervelend – maar geen onoverkomelijk probleem. De tandheelkunde ontwikkelt zich razendsnel en ook voor het verliezen van tanden zijn tegenwoordig verschillende oplossingen. Een goed voorbeeld is implantologie, het zetten van implantaten.
Een implantaat is een titanium ‘kunstwortel’ in de vorm van een schroefje. Titanium is een lichaamsvriendelijk materiaal, dit betekent dat het lichaam het implantaat niet af zal stoten. Een implantaat neemt de functie van de tandwortel over.
Het plaatsen van implantaten is een korte behandeling en voeren wij uit met een lokale verdoving. Na 2 tot 3 maanden plaatsen wij de kroon, brug of het kunstgebit op het implantaat. Natuurlijk zorgen wij voor een tijdelijke voorziening. We nemen de mogelijkheden graag met u door.
Waarom een implantaat?
• Het is de meest natuurlijke oplossing voor vervanging van tanden, zonder de rest van uw gebit te beschadigen
• Implantaten voelen natuurlijk en comfortabel aan
• Uw kroon, brug of kunstgebit zit stevig vast zonder verdere hulpmiddelen…
• Waardoor u bespaart op o.a. dure kleefpasta’s
• De behandelingsmethode is betrouwbaar en bewezen – miljoenen mensen hebben implantaten
Hoe wordt een implantaat geplaatst?
Er zijn 2 manieren om een implantaat te plaatsen; een 1-fase en een 2-fase systeem. In overleg met u bepalen wij de beste oplossing.
1-fase systeem
Bij het 1-fase systeem steekt het implantaat na plaatsing door het tandvlees heen. Het 1-fase systeem kenmerkt zich door het vermijden van een tweede ingreep. Wanneer het implantaat direct goed in het bot vastgezet kan worden, dan is het 1-fase systeem een goede optie.
2-fase systeem
Het 2-fase systeem kenmerkt zich door 2 ingrepen. Eerst wordt het implantaat onder het tandvlees geplaatst. Tijdens de tweede ingreep wordt het implantaat door een klein gaatje blootgelegd. Wanneer het implantaat niet direct goed in het bot vastgezet kan worden, dan kan vroegtijdig verlies door belasting optreden. Door geheel te overhechten voorkomen we dit.
Hoe verloopt een behandeling?
1. Vooronderzoek
Voor het succes van een behandeling is het belangrijk dat wij gegevens over uw algemene gezondheid goed in kaart brengen. Tevens willen wij weten of u medicijnen gebruikt, of er eerdere tandheelkundige behandelingen zijn geweest (en hoe deze verlopen zijn) en of u last heeft van allergiën.
Daarnaast maken wij röntgenfoto’s van uw kaak en nemen wij uw algehele mondsituatie onder de loep. In sommige gevallen is een tweede consult nodig, we doen het liever in 1x goed!
2. Plaatsing van de implantaten
De tweede stap in de behandeling is het plaatsen van één of meerdere implantaten. We doen dit onder plaatselijke verdoving. Een behandeling duurt doorgaans 1 uur.
Het plaatsen gaat als volgt. We maken een klein sneetje in het tandvlees en schuiven dit opzij. Met een klein boortje maken we een gaatje in het kaakbot, zodat we het implantaat kunnen plaatsen. De diepte en diameter van het gaatje is afhankelijk van de maat van het implantaat.
3. Rustperiode
Deze stap is belangrijk omdat in een periode van 6 weken tot 6 maanden, het bot vastgroeit aan het implantaat. De lengte van de rustperiode hangt af van de situatie en kan dus variëren. Wel verwijderen we 1 tot 2 weken na het plaatsen van de implantaten de hechtingen.
Tijdens de rustperiode bieden we verschillende mogelijkheden om de ontbrekende tand(en) tijdelijk te vervangen. Ook het dragen van een prothese behoort tot de mogelijkheden.
4. Plaatsing van de kroon, brug of het kunstgebit
Na de rustperiode plaatsen we de genezingsschroef op het implantaat. We maken onder lokale verdoving een klein gaatje in het tandvlees. Na genezing draaien we het schroefje er uit en zijn we klaar om de definitieve opbouw te plaatsen.
Enkele voorbeelden van een definitieve opbouw:
Volledige tandvervanging
Een kunstgebit kan ook op implantaten bevestigd worden. Dit noemen we een klikgebit. Hiervoor zijn verschillende bevestigingsmogelijkheden:
• Drukknoppen
• Staaf/huls constructie
• Magneten
Tevens is het mogelijk om een vaste brugconstructie, geplaatst op meerdere implantatie te nemen. Welke mogelijkheid het beste bij uw situatie past, hangt onder andere af van de hoogte van de kaak.
Vervanging van 1 tand of kies
Implantaten zijn uitermate geschikt voor het vervangen van een enkele tand of kies. De rest van uw gebit wordt gespaard, wat natuurlijk voordelen biedt op de langere termijn. Door een kroon op het implantaat te bevestigen krijgt u een ‘tand’ die voelt en functioneert als uw eigen tand.
Vervanging van meerdere tanden
Ook voor het vervangen van meerdere tanden zijn implantaten uitermate geschikt. Ook hier geldt, dat de rest van uw gebit onbeschadigd blijft.
Wat kost een behandeling?
Voor een goede kostenbepaling zijn meerdere factoren van toepassing. Wij adviseren u graag over de beste oplossing, afhankelijk van uw situatie. Bij een goed advies hoort ook een gedetailleerde kostenopgave, welke u aan uw zorgverzekeraar kunt voorleggen.
Met de invoering van de basisverzekering is het goed mogelijk een nagenoeg volledige vergoeding te krijgen voor dit soort behandelingen. We raden altijd aan om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, zodat u achteraf niet voor verassingen komt te staan.
Veel gestelde vragen over implantaten
• Is de behandeling pijnlijk?
Onze behandelingen voeren wij uit onder plaatselijke verdoving. Wel kunt u 1 tot 2 dagen last hebben van geïrriteerd tandvlees. Gewone pijnstillers bieden hierbij uitkomst.
• Hoe lang duurt een behandeling?
Dat verschilt per situatie. Tijdens een intake, waarbij wij uw situatie in kaart brengen, geven wij een reeële schatting over de duur van de behandeling.
• Hoe lang gaat een implantaat mee?
Over het algemeen gaat een implantaat levenslang mee. Een goede uitvoering van de behandeling, regelmatige controle en een goede mondhygiëne zijn hierbij erg belangrijk.
• Ben ik te oud voor implantaten?
Er zit geen leeftijdslimiet aan de behandelingen. We hebben tal van voorbeelden van mensen op hogere leeftijd die met succes een behandeling hebben ondergaan.
• Kun je het verschil zien tussen implantaat-kronen en je eigen tanden?
Nee, de kronen die wij plaatsen worden met de grootste precisie gemaakt en op de kleur van uw eigen tanden aangepast.
• Hoe lang kan ik wachten met het nemen van implantaten?
Het is belangrijk om na het trekken van een tand of kies, niet te lang te wachten met een behandeling. Reden hiervoor is dat het bot na verloop van tijd gaat slinken. Ook al hebben we ook hier oplossingen voor, het maakt de behandeling wel lastiger.
• Hoe hou ik mijn implantaten in optimale conditie?
De belangrijkste voorwaarden voor een leven lang genieten van uw implantaten zijn onder andere een goede algemene gezondheid, uw tandvlees gezond houden en een goede algehele mondhygiëne.